Slabakkende productiviteit baart zorgen

©Kristof Vadino

De lage productiviteitsgroei in ons land dreigt nefast te worden voor de betaalbaarheid van ons sociaal systeem.

Ons land is een van zijn grootste troeven aan het kwijtspelen. Onze economie staat te boek als bijzonder productief, wat betekent dat bedrijven met inzet van eenzelfde aantal werknemers meer toegevoegde waarde produceren dan concurrenten in het buitenland. ‘De jongste twee decennia is de productiviteit van onze bedrijven evenwel aan het slabakken en dat is een probleem’, zegt Luc Denayer, de voorzitter van de Nationale Raad voor de Productiviteit, een studie-instelling die de overheid bijstaat.

Slechter dan Frankrijk

In de jaren 70 werden onze bedrijven jaarlijks gemiddeld nog 4,3 procent productiever. Tussen 2000 en 2018 bleef die toename beperkt tot 0,8 procent per jaar. ‘Door de economische crisis viel de productiviteitsgroei wat terug en dat is normaal. De groei bleef helaas ook na de crisis laag’, zegt Denayer. Sinds de jaren 90 doen we het daardoor slechter dan onze grote buurlanden Duitsland en Frankrijk. We houden wel gelijke tred met Nederland.

De lage productiviteitsgroei is nefast voor de economische groei van ons land en voor de betaalbaarheid van ons sociaal systeem. ‘We doen een oproep aan de volgende regering en aan de sociale partners om oplossingen uit te werken zodat onze productiviteit sneller kan stijgen, anders zal de bevolking de rekening betalen’, zegt Denayer.

Harder en slimmer

Bedrijven kunnen op verschillende manieren productiever worden. Een eerste is het personeel harder doen werken, maar daar zijn de limieten bereikt. Andere mogelijkheden zijn een slimmere arbeidsorganisatie of het inzetten van technologie. Zo werden in onze industrie grote productiviteitswinsten geboekt door productieprocessen te automatiseren.

Voor een deel is de slabakkende productiviteit het gevolg van de evolutie van een industriële naar een diensteneconomie. Landen die over een sterke industrie beschikken, zoals Duitsland, slagen er beter in hun productiviteit te laten stijgen. In de industrie is het gemakkelijker zulke winsten te boeken dan in de diensteneconomie. Al tonen de Verenigde Staten aan dat met de inzet van technologie de dienstensector productiever kan worden - iets wat we nog niet hebben kunnen nadoen.

Regulering

Volgens de Nationale Raad voor de Productiviteit is echter meer aan de hand. De experts wijzen erop dat onze dienstensector door een overdaad aan regulering niet altijd even efficiënt kan werken. Ook blijkt wat te schorten aan onze ondernemersdynamiek. Een Europese vergelijking leert dat er relatief weinig bedrijven bijkomen, dat er relatief weinig failliet gaan en dat er weinig snel groeiende ondernemingen zijn, wat een ongezonde situatie is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud