Slachtoffers kindermisbruik in beroep tegen arrest KI

Wim De Troy.

Een 30-tal slachtoffers van kindermisbruik door priesters heeft cassatieberoep aangetekend tegen het arrest van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) over operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar kindermisbruik en een eventuele doofpotoperatie binnen de katholieke kerk.

Dat meldde het VRT-nieuws zaterdag en is aan Belga bevestigd door meester Walter Van Steenbrugge, één van de advocaten van de groep slachtoffers.

Het arrest, dat op 13 augustus werd uitgesproken en tot vrijdagavond geheim was gebleven, oordeelde dat alle dossiers van de zogenaamde commissie-Adriaenssens uit het onderzoeksdossier moesten verwijderd worden en neergelegd worden op de griffie.

Kindermisbruik

Onderzoeksrechter Wim De Troy had die bij de commissie, die in de schoot van de kerk het kindermisbruik door priesters moest onderzoeken, in beslag laten nemen tijdens de geruchtmakende huiszoekingen van 24 juni.

De KI sprak zijn arrest uit op vordering van het Brusselse parket-generaal en hoorde daarbij enkel de onderzoeksrechter. Meester Van Steenbrugge, die samen met meester Christine Mussche een aantal slachtoffers vertegenwoordigt, vindt dat ook zij hadden gehoord moeten worden.

Cassatieberoep

'Daarom hebben we cassatieberoep ingesteld', zegt de advocaat. 'Door het opmerkelijk voortvarende optreden van het parket-generaal waren wij geen partij in de procedure. Het kan niet dat de slachtoffers zomaar buitenspel worden gezet en in het ongewisse worden gelaten. Die houding van het parket-generaal aanvaarden wij niet.'

Het cassatieberoep wordt nog in september behandeld maar een exacte datum is er nog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud