'Slank regering af naar zes ministers'

John Crombez (sp.a)

De federale regering kan slanker en efficiënter werken. Zes ministers kan zelfs volstaan. Dat heeft staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) zondag betoogd in het Eén-programma De Zevende Dag.

De federale regering zal na de uitvoering van de staatshervorming minder bevoegdheden hebben. Momenteel telt die regering nog achttien leden, met volgens Crombez "een zeer grote verdeling van bevoegdheden". Als de staatssecretaris bijvoorbeeld sociale dumping wil aanpakken, moet hij naar eigen zeggen met vijf kabinetten spreken.

Dat kan volgens Crombez "slanker en efficiënter". Bij Financiën bijvoorbeeld zou er slechts één eindverantwoordelijke met één kabinet moeten zijn. Daaronder zouden staatssecretarissen met bevoegdheid voor bijvoorbeeld fraude, ambtenarij en fiscale wetten het beleid kunnen uitvoeren, zonder bijkomende kabinetten. "Dan hebben we maximaal zes ministers nodig", betoogt Crombez, want nu wordt er in de regering "gepingpongd" om wiens bevoegdheid het gaat.

Crombez presenteerde enkele initiatieven tegen sociale dumping. Hij beklemtoonde dat die maatregelen, bijvoorbeeld tegen schijnzelfstandigen en tegen bedrijven die samenwerken met frauderende onderaannemers, niet tegen de ondernemers zelf gericht zijn. "Ik zou wel goed gek zijn als ik tegen ondernemers zou zijn, maar ik heb wel een probleem met ondernemers die Belgische jobs wegkanaliseren voor hun eigen winst en andere goede bedrijven in moeilijkheden brengen".

In totaal hoopt de staatssecretaris volgend jaar één miljard euro te halen uit de strijd tegen sociale en fiscale fraude.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud