'Slapend kapitaal moet naar aandelen'

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine ©Thomas De Boever

De regering-Michel bekijkt in het kader van de taxshift of er geen fiscale stimuli voor aandelen kunnen komen. ‘Het is aangewezen een extra inspanning te doen om investeringen in de economie aan te moedigen’, zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) in een interview met De Tijd.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt dat dat denkspoor bekeken wordt. Ook het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zit op die lijn.

De regering onderzoekt hoe ze inkomsten uit slapende vermogens en speculatie kan belasten. Maar in één beweging wil de federale ploeg via fiscale stimuli slapend kapitaal in de richting van de bedrijven loodsen. Bacquelaine haalt zijn inspiratie bij de wet-Cooreman-De Clercq, waarmee destijds het bezit van Belgische aandelen fiscaal werd aangemoedigd. ‘Europa verbiedt ons de wet opnieuw in te voeren, maar we kunnen er ons wel door laten inspireren’, stelt hij.

Van Overtveldt, wiens kabinet een pakket maatregelen rond de taxshift voorbereidt, noemt het idee voor een nieuwe wet-Cooreman-De Clercq ‘interessant’. ‘Het fiscaal stimuleren van de inbreng van kapitaal is een van de pistes die allicht op de tafel zal komen, naast nog heel wat andere denksporen. We willen een coherent pakket dat sociaal-economisch de beste resultaten geeft.’

Minister Peeters, die al enkele weken pleit voor het invoeren van een vermogenswinstbelasting, liet eerder al verstaan dat hij het stimuleren van investeringen genegen is. Via de win-winlening, waarmee particulieren worden aangemoedigd geld ter beschikking te stellen van ondernemingen, voerde hij als Vlaams minister-president al een regionale versie van de wet-Cooreman-De Clercq in. De regering zal de taxshift bespreken bij de begrotingscontrole in maart.

Het interview met minister Bacquelaine leest u hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud