Sleurs investeert in weersvoorspellingen

Sleurs investeert in weersvoorspellingen. ©BELGA

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) investeert 92 miljoen euro in de ontwikkeling van nieuwe aardobservatiesatellieten. Die kunnen beelden voor meteorologische doeleinden met een veel hogere resolutie doorsturen, die zodoende veel nauwkeurigere informatie leveren.

Sleurs benadrukt dat weersvoorspellingen meer inhouden dan de vraag of het morgen al dan niet zal regenen, maar ook worden gebruikt om fenomenen te bestuderen die onze gezondheid en veiligheid aanbelangen. 'De investering is dus van kapitaal belang voor onze samenleving', verzekert de staatssecretaris.

De investering van 92 miljoen euro gebeurt gespreid over 30 jaar. De nieuwe satellieten worden in opdracht van Eumetsat ontwikkeld door het Europees ruimtevaartagentschap ESA. Het ESA staat in voor de bouw en de lancering, terwijl Eumetsat - een intergouvernementele organisatie met zetel in het Duitse Darmstadt - instaat voor de exploitatie.

Traditioneel bevinden meteorologische satellieten zich op 36.000 kilometer boven de aarde, met een omlooptijd van 24 uur. De nieuwe generatie satellieten beweegt zich op 817 kilometer hoogte en draait op ongeveer 100 minuten rond de aarde. Dat maakt dat de gegevens en beelden die ze naar de aarde doorsturen, een veel hogere resolutie hebben dan de satellieten van de eerste generatie.

Het KMI maakt dagelijks gebruik van de data van Eumetsat-satellieten voor zijn weersvoorspellingen (inclusief ozon, UV, enzovoort), legt het kabinet-Sleurs uit. Tal van andere Belgische instellingen en universiteiten gebruiken eveneens de meteorologische gegevens voor het onderzoek van fenomenen die afhankelijk zijn van het weer, zoals luchtvervuiling, ontbossing, woestijnvorming, het gat in de ozonlaag of het kustbeheer. Ook de luchtvaartveiligheid boven het Belgisch grondgebied hangt af van deze gegevens. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud