Slovakije eist uitleg over dood Chovanec

Het Slovaakse parlement eist dat Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders de dood van Jozef Chovanec onderzoekt. ©AFP

Het overlijden van Jozef Chovanec in een Belgische politiecel twee jaar geleden tast met rasse schreden het Belgische imago aan. Slovakije voert de druk op België én Europa op om de dood te onderzoeken.

De affaire-Chovanec zet de relaties tussen Slovakije en België op scherp en bezorgt ons land rode oren, Europees en internationaal. De brutale beelden van het optreden van de Belgische politie in de cel waar Chovanec werd opgesloten leiden tot grote verontwaardiging. En die storm zal niet snel gaan liggen.

De Slovaakse minister van Buitenlandse Zaken, Ivan Korcok, kaartte het Belgische politieoptreden afgelopen vrijdag al aan in de marge van een informele bijeenkomst met zijn Europese collega's in Berlijn. 'Net als het Slovaakse publiek ben ik geschokt door de beelden in de Belgische media en door de brutaliteit waarmee Belgische politieagenten hebben opgetreden tegen onze staatsburger Jozef Chovanec', fulmineerde Korcok tegen zijn Duitse collega Heiko Maas, die de vergadering leidde. 'Voor de praktijken die te zien zijn in de video is geen plaats in een democratische samenleving', beklemtoonde Korcok.

Voor de praktijken die te zien zijn in de video is geen plaats in een democratische samenleving.
Ivan Korcok
Minister Buitenlandse Zaken Slovakije

De Slovaakse regering stuurde vorige week ook al, kort nadat de beelden opgedoken waren, een protestbrief naar België met de uitdrukkelijke vraag om een spoedige en grondige opheldering over het politieoptreden. Eerder had ook de voormalige premier Robert Fico met de slogan 'Slovak lives matter' de kat de bel aangebonden. De sociaaldemocraat Fico vindt dat de huidige Slovaakse regering te onderdanig is en dat heeft tot gevolg dat 'Slovaken in het buitenland niet gerespecteerd worden'.

Werk voor Reynders

De manier waarop de politie, het gerecht en de politiek in België de verantwoordelijkheid van zich afschudden, vergroot de Slovaakse frustratie nog. Intussen staat de Slovaakse politieke klasse als één man achter Chovanec. Het Slovaakse parlement keurde woensdag unaniem een resolutie goed waarin de Europese Commissie gevraagd wordt zijn dood, twee jaar geleden in Charleroi, te onderzoeken. Dat meldde VRT NWS woensdagavond.

Nog volgens de Vlaamse televisiezender vraagt het Slovaakse parlement expliciet dat Didier Reynders als Europees commissaris voor Justitie dat onderzoek voert. Reynders was twee jaar geleden minister van Buitenlandse Zaken, en dus verantwoordelijk voor de relaties met Slovakije.

Imagoschade

Natuurlijk hebben resoluties van een parlement geen directe impact. Het Slovaakse parlement kan de Commissie en Reynders niet dwingen zo'n onderzoek te voeren. Maar resoluties hebben wel een grote politieke impact. Dat uitgerekend België, dat de Europese hoofdstad herbergt, in de fout gaat, is problematisch.

Temeer omdat Slovaakse politici de vergelijking maken tussen de strenge aanpak door Europa van Oost-Europese buren voor een slecht werkende rechtsstaat. Tegen Polen en Hongarije lopen al procedures voor een falend rechtssysteem en om de niet-eerbiediging van fundamentele waarden. De dood van Chovanec voedt bovendien het al jaren gistende minderwaardigheidscomplex van Oost-Europa. Niet alleen Slovakije, maar ook de andere 'nieuwe' lidstaten voelen zich tweederangsburgers in de Europese Unie.

De kans is groot dat Slovakije de politieke druk blijft opvoeren, op ministerieel niveau bijvoorbeeld. Slovaakse Europarlementsleden kunnen op hun beurt hun collega's en de Europese Commissie achter hun kar proberen te spannen. Met gigantische imagoschade voor België tot gevolg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud