Smogalarm eindigt zaterdagmorgen

Foto Belga ©BELGA

Het smogalarm dat donderdag en vrijdag van kracht was, wordt volgende nacht afgeblazen. Vanaf zaterdagmorgen 6 uur zijn weer de normale snelheidsbeperkingen van kracht.

Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Op een aantal snel- en ringwegen in Vlaanderen en Wallonië is momenteel de snelheid beperkt tot 90 km/u. In de Brusselse binnenstad geldt een maximumsnelheid van 50 km/u.

De overheid besloot snelheidsbeperkingen op te leggen omdat de fijnstofconcentraties de alarmdrempel van 70 µg/m³ hadden overschreden. Temperatuurinversie is de oorzaak. De warme onderste luchtlagen zitten gevangen onder koudere lucht en kunnen niet opstijgen. Daardoor neemt de luchtvervuiling toe.

Donderdag werd op bijna alle meetplaatsen in het land de alarmdrempel overschreden. Door de lage windsnelheid is de toestand vrijdagmorgen niet verbeterd, maar in de namiddag zal de wind stilaan toenemen. Daardoor zal de luchtkwaliteit stilaan verbeteren, al zullen de fijnstofconcentraties nog hoog blijven. Pas in de nacht van vrijdag en zaterdag zullen die concentraties naar normale waarden evolueren.

Daarom worden de snelheidsbeperkingen dan weer ingetrokken. Het omdraaien van de smogborden gebeurt vanaf middernacht. Op de dynamische borden worden de smogboodschappen om 6 uur uitgeschakeld.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud