Snel kabel naar Nederland leggen onmogelijk

Johan Vande Lanotte, ontslagnemend vicepremier (sp.a) ©BELGA

De elektriciteitscentrale van Essent in het Nederlandse Maasbracht nog deze winter aansluiten op het Belgische stroomnet met een 15 kilometer lange hoogspanningskabel is niet mogelijk. Maar Essent ziet mogelijkheden voor een tijdelijke noodoplossing. 'Technisch zeer complex',klinkt het bij Elia.

Een paniekstemming over onze energiebevoorrading niet nodig, vindt ontslagnemend vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a). 'De laatste koudepiek die we meemaakten, was 17 januari 2013. In zo'n scenario komen we nu 1.000 megawatt te kort', verklaarde Vande Lanotte in het duidingsprogramma 'De Ochtend' op Radio 1.

'Dat is te overzien, zeker als je weet dat Nederland een groot elektriciteitsoverschot heeft. Op drie kilometer van de grens, in Maasbracht, staat een centrale van 1.300 megawatt. We hebben alleen een kabel nodig van 15 kilometer om die aan te schakelen', zegt Vande Lanotte.

Essent reageerde meteen dat dergelijke nieuwe kabel nog deze winter leggen niet mogelijk is. Alle specialisten zeggen in koor dat een nieuwe hoogspanningsleiding leggen enkele jaren kost. 'Volgens de huidige plannen kan dat pas in 2019', klonk het bij Essent.

Maasbracht deze winter inzetten is dus geen optie. Of toch? Frank Brichau, de CEO van Essent Belgium, liet in de woensdagnamiddag weten dat het bedrijf bereid is om 'al het mogelijke te doen om de stilgelegde centrale zo snel mogelijk  te herstarten'. Of dat nog dit jaar kan, wordt momenteel onderzocht.

Maar hoe raakt de stroom uit Maasbracht tot in België. 'De centrale is gekoppeld aan het Nederlandse Tennet-netwerk, dat gekoppeld is aan het Belgische Elia-net. Het is dan aan de overheid en Elia om te kijken of er tijdelijke en creatieve oplossingen zijn om de stroom via  die bestaande lijnen in België te krijgen', zegt Brichau.

Op sommige dagen is er sowieso import uit Nederland, omdat de beschikbare capaciteit op de hoogspanningskabels beperkt is, zou de stroom uit Maasbracht dus niet altijd in België geraken. Tenzij Elia en Tennet kunnen sleutelen aan de beschikbare capaciteit op de grenzen. 

Bij Elia wil men nog geen concrete reactie op dit voorstel geven. 'We bestuderen alle mogelijkheden om ons netwerk te optimaliseren. Maar dergelijk scenario is technisch erg complex', zeg een woordvoerder.

Vande Lanotte stelde nog andere oplossingen voor. Zo kunnen grote ondernemingen hun verbruik spreiden en is er via noodgeneratoren een maximale capaciteit van 800 à 1000 megawatt, iets waar nu volgens hem nog rekening mee wordt gehouden.

Hij ging er dieper in op de problemen bij de energiebevoorrading in België, nu zowat de helft van onze nucleaire capaciteit uitgeschakeld is (zie grafiek onderaan). Door de scheurtjes in de reactorwanden is de kans groot dat de centrales Doel 3 en Tihange 2 de hele winter stil zullen liggen. Hetzelfde geld voor Doel 4, na de sabotage van de turbine.  'Ik wil een paniekstemming tegengaan', stelt de ontslagnemend vicepremier. 'Niet het energiebeleid faalt, wel de kerncentrales'.

In een terugdraaien van de kernuitstap ziet de vicepremier geen heil. 'Er is in Europa welgeteld één centrale in aanbouw, in Finland. En die bouw is tien jaar achter op schema. Dus kiezen we beter voor duurzame energie, wat ook goedkoper is.'

Vande Lanotte erkent wel dat de connecties tussen het Belgisch, Nederlandse en Duitse stroomnet een probleem zijn. 'De procedures om transport tussen de netten mogelijk te maken zijn veel te complex en duren veel te lang.'  Vande Lanotte voert bijgevolg een pleidooi om die procedures veel sneller te doen gaan.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud