analyse

Sociaal akkoord zet ABVV onder communautaire hoogspanning

Het loonakkoord rijt de socialistische vakbond uiteen. ©Photo News

De socialistische vakbond ABVV besliste donderdagavond na lang crisisberaad geen hertelling van de stemming over het sociaal akkoord te houden. Het ABVV blijft bij zijn nipte goedkeuring, maar de vakbond staat nu wel onder communautaire hoogspanning.

Al sinds woensdagavond hing een crisissfeertje bij het ABVV. Een nipte interne stemming over het akkoord over onder meer hogere minimumlonen en soepele overuren heeft de communautaire tweespalt in de socialistische vakbond op scherp gezet. De Vlaamse vleugel schaarde zich voor 72 procent achter het akkoord, terwijl aan de Waalse FGTB-kant maar liefst 84 procent het akkoord afwees. Het gevolg was dat de Brusselse stemmen de doorslag gaven, wat een eindscore opleverde van 49,01 procent tegen en 49,06 procent voor.

In een communiqué had het ABVV woensdag nog alle interne spanningen onder de mat geveegd en droogweg laten weten dat de deal was aanvaard, maar gewezen ABVV-topman Robert Vertenueil - die aan de kant werd geschoven na een onderhoud met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - liet op zijn Facebookpagina weten dat de Waalse afdeling het akkoord met meer dan 80 procent had verworpen. Hij wees erop dat de Walen de 'hegemonie' van de Vlamingen moeten ondergaan, wat al langer delicaat ligt in de socialistische vakbond.

De essentie

  • Het ABVV heeft beslist de stemming waarbij het sociaal akkoord nipt werd goedgekeurd niet over te doen, al blijken de tegenstemmen van de Waalse ABVV-jongeren niet te zijn meegeteld.
  • Door de goedkeuring te handhaven bespaart de vakbond vooral de PS in de regering veel narigheid.
  • Maar de communautaire tegenstellingen in de socialistische vakbond zijn weer eens met volle kracht aan de oppervlakte gekomen.

Geen hertelling

Alsof dat al niet pijnlijk genoeg was, bleek ook nog eens dat sommige stemmen niet waren meegeteld. De versies daarover lopen uiteen, maar het was wel duidelijk dat de stemmen van de jongeren - die in meerderheid tegen het akkoord hadden gestemd - niet waren meegeteld. Die waren te laat binnengekomen om volgens het ABVV reglement nog mee te worden geteld. Na crisisberaad besliste de ABVV-top zich aan het reglement te houden, en niet over te gaan tot een hertelling.

Een verwerping van het sociaal akkoord zou vooral vervelend zijn geweest voor PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, die het akkoord met veel vuur heeft verdedigd.

Voor de Parti Socialiste is dat goed nieuws, want bij een hertelling was de kans groot dat het nipte ja zou veranderen in een nipt nee. Het verschil tussen het ja- en het nee-kamp bedroeg amper 1.069 stemmen. Bij een verwerping van het akkoord zou het dossier weer op de tafel de regering-De Croo belanden.

Dat zou vooral vervelend zijn geweest voor PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne, die het akkoord met veel vuur heeft verdedigd. Hij zou nog moeilijk op zijn stappen kunnen terugkeren, waardoor de kans groot was dat de regering-De Croo het akkoord dan zelf had uitgevoerd, zonder de steun van het ABVV. Dat zou weer munitie hebben opgeleverd aan de PVDA/PTB, die een stevige voet tussen de deur heeft bij het FGTB, om de PS nog meer onder vuur te nemen.

Onheil

Dat een afwijzing van het akkoord weinig zoden aan de dijk zou zetten, heeft wellicht meegespeeld bij de beslissing van het ABVV om toch niet over te gaan tot een hertelling. Dat dreigde meer kwaad dan goed te doen. Temeer omdat de afspraken over de verhoging van de minimumlonen - wat toch dé socialistische trofee is - dan dreigden mee te sneuvelen op het rode slagveld.

Maar vooral voor het ABVV zelf had een hertelling heel wat onheil gebracht. Het communautaire schisma zou nog verder zijn uitvergroot. De tegenstellingen tussen Vlamingen en Walen dreigden dan helemaal onbeheersbaar te worden. Dat had de koningskwestie van het ABVV kunnen worden, zoals VRT-journalist Ivan De Vadder zei in een vergelijking met die andere grote Vlaams-Waalse tegenstelling uit de Belgische geschiedenis.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) draaide met een tweet 'Lang leve het AVVV' het mes nog eens in de wonde. AVVV staat dan voor het Algemeen Vlaams Vakverbond, in plaats van het Algemeen Belgische Vakverbond (ABVV).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud