Sociale partners krijgen twee maanden voor loonoverleg

'We hebben de sociale vrede onder de kerstboom gelegd', zegt premier Charles Michel (MR). ©Photo News

Vakbonden en werkgevers krijgen van de regering-Michel twee maanden de tijd om te onderhandelen over eventuele loonstijgingen.

Aan de indexsprong wordt niet gemorreld. Maar als de vakbonden en de werkgeversorganisaties het eens geraken over een collectieve loonsverhoging, dan is die wel mogelijk. Dat liet de regering-Michel verstaan op een persconferentie na afloop van een vergadering van het kernkabinet.

Uit het technisch rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat wordt onderhandeld tussen de vakbonden en de werkgevers, blijkt dat onze loonkostenhandicap tot 2,9 procent is terugevallen. Dat betekent dat de Belgische lonen sinds het referentiejaar 1996 2,9 procent sneller zijn gestegen dan in de buurlanden. Vorig jaar legde de CRB die loonkostenhandicap nog op 3,8 procent.

Werkgevers zien geen marge

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) liet eerder al verstaan dat, als de loonkostenhandicap lager zou uitvallen, er marge ontstaat voor loonoverleg. De gesprekken dienen zich evenwel moeilijk aan, want de werkgevers hebben al laten verstaan dat zij geen ruimte zien voor hogere lonen.

We hebben de sociale vrede onder de kerstboom gelegd
Charles Michel
Eerste minister

Volgens de Wet van 1996 hebben de sociale partners twee maanden de tijd om tot een akkoord te komen. Als dat niet lukt, is het aan de regering om een voorstel te doen.

Voorts wil de regering in januari de vakbonden en de werkgevers uitnodigen om de ruimere agenda voor het sociaal overleg op te stellen. Volgens Michel zullen de sociale partners onder meer inspraak krijgen over de verdeling van het budget om de laagste uitkeringen en de pensioenen te verhogen.

Kostprijs van 95 miljoen euro

Het kernkabinet heeft ook de akkoorden goedgekeurd die werkgevers en werknemers in de Groep van 10 hebben bereikt over de hervorming van het brugpensioen, het tijdskrediet en de losse eindjes van het eenheidsstatuut. 'Daarmee hebben we de sociale vrede onder de kerstboom gelegd', zei premier Charles Michel (MR).

Kris Peeters schatte de kost van het akkoord van de Groep van 10 op zo'n 95 miljoen euro in 2015. Door de aanpassing van de hervorming van het brugpensioen en het tijdskrediet zal de regering 25 miljoen euro minder besparen dan eerst gedacht. De losse eindjes van het eenheidsstatuut kosten de staat 70 miljoen euro

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud