Sociale partners praten na staking verder

Na de algemene staking van maandag 15 december zetten de sociale partners, waaronder ACV-voorzitter Marc Leemans (tweede van rechts), hun gesprekken verder. ©BELGA

De vakbonden en de werkgeversorganisaties zetten de onderhandelingen over de losse eindjes van het eenheidsstatuut na de algemene staking van 15 december verder. Dat is gebleken na een vergadering van de Groep van Tien donderdagochtend.

De toppers van de vakbonden en de werkgeversorganisaties zaten donderdagochtend voor het eerst sinds het begin van het sociaal protest tegen de hervormingen van de regering-Michel samen. Op verzoek van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) boog de Groep van Tien zich over de losse eindjes van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden.

Sinds Nieuwjaar bouwen beide groepen dezelfde ontslagrechten op, maar over de compensaties voor de bedrijven bestaat nog altijd onduidelijkheid. Die compensaties moeten ondernemingen met veel arbeiders in dienst ten goede komen, want zij zien hun ontslagkosten door de hervorming stijgen.

Peeters heeft de sociale partners vorige week een bemiddelingsvoorstel bezorgd. De vakbonden en de werkgeversorganisaties geraakten het daar donderdagochtend nog niet over eens en de gesprekken worden na de algemene staking van maandag voortgezet. Ze zijn 'on speaking terms', stelde Peeters op Twitter.

Werkgevers en werknemers vandaag voor het eerst sinds lang opnieuw samen in Groep van 10 omtrent eenheidsstatuut. (1/2)— Kris Peeters (@peeters_kris1) 11 december 2014

(2/2) Groep van 10 vergaderde deze voormiddag 5 uur over finalisering eerste fase eenheidsstatuut arbeiders-bedienden. On speaking terms.— Kris Peeters (@peeters_kris1) 11 december 2014

Het mag een opsteker worden genoemd dat het sociaal overleg wordt voortgezet. Er was immers verwacht dat de vergadering op niets zou uitdraaien, net zoals eerdere vergaderingen tussen de technici van de vakbonden en de werkgeversorganisaties. De bonden vrezen immers dat de regering-Michel de werkgevers in 2015 een cadeau wil geven van 71 miljoen euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud