Sociale zekerheid glijdt af naar tekort van 5 miljard

Vanaf 2012 stevent de sociale zekerheid af op een jaarlijks tekort van minstens 5 miljard euro. Dat blijkt uit ramingen van het beheerscomité van de sociale zekerheid. Tot 2016 zou het om een cumulatief tekort van 16 miljard euro gaan, vernam de Franstalige zakenkrant L’Echo.

Het voorspelde gat in de sociale zekerheid is meteen een extra kopzorg bij de federale regeringsonderhandelingen onder leiding van Elio Di Rupo (PS) en Bart De Wever (N-VA). Een nieuwe regering moet de komende jaren sowieso al een tekort van 22 miljard wegwerken.

Het tekort in de sociale zekerheid is het gevolg van extra uitgaven zoals het welvaartsvast maken van de sociale uitkeringen.

Groeinorm

De berekeningen gaan er wel van uit dat de groeinorm voor de gezondheidszorg blijft bestaan. Dat wil zeggen dat de uitgaven in de gezondheidszorg bovenop de inflatie 4,5 procent mogen stijgen. Het behoud van die norm is niet vanzelfsprekend. Heel wat partijen, de N-VA voorop, willen hem verlagen. Maar de PS wil er niet aan tornen.

Ook voor dit en volgend jaar stevende de sociale zekerheid trouwens initieel af op een jaarlijks tekort van ruim 5 miljard. Maar die putten heeft de federale regering cosmetisch gevuld om aan de eisen van het Stabiliteitsprogramma te voldoen, waarin de budgettaire inspanningen van de overheden staan. Zo geniet de sociale zekerheid dit jaar een uitzonderlijke dotatie van 2,5 miljard en volgend jaar van 2,7 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud