Advertentie
Advertentie

Sp.a.eist verwijdering kernwapens

kleine brogel ©EPA

Sp.a dient een wetsvoorstel in dat de verwijdering van kernwapens uit ons land eist. Dat kondigde kamerlid Dirk Van der Maelen zondag aan op de nationale manifestatie 'Time to go' in Brussel waar enkele honderden mensen verzamelden tegen de aanwezigheid van kernwapens in België.

'De kernwapens in Kleine Brogel moeten niet vernieuwd worden, ze moeten verwijderd worden', zegt Dirk Van der Maelen. 'Het is tijd voor een krachtig signaal. Kernwapens zijn nutteloze, dure en gevaarlijke massavernietigingswapens. Er is een breed maatschappelijk draagvlak voor de verwijdering van deze massavernietigingswapens. Deze regering rest nog een klein jaar, het is dringend tijd voor concrete stappen'.

De campagne ten kernwapens, die als titel 'Time to go' draagt, gaat uit van de vredesbeweging en krijgt de steun van politieke partijen zoals Groen en Ecolo en van verschillende sociale bewegingen. Ze komt er niet toevallig 30 jaar na de grote antirakettenbetoging in oktober 1983.

'Onze huidige regering schreef in haar regeerakkoord dat ze zou ijveren voor internationale ontwapening, ook nucleaire', zeggen de organisatoren van de manifestatie. 'Enkele maanden voor de verkiezingen heeft ze nog geen enkel initiatief genomen. Integendeel, we hebben moeten vernemen dat de kernwapens die in Kleine Brogel liggen, gemoderniseerd worden. Al 50 jaar zijn er kernwapens in België, 30 jaar geleden kwamen daartegen al tienduizenden mensen op straat, het is hoog tijd dat we opnieuw in beweging komen.'

Een man die dertig jaar geleden al meeliep in de antirakettenbetoging, was er zondag opnieuw bij. 'Ik ben beschaamd dat ik hier vandaag nog moet zijn', zei hij. 'Dertig jaar geleden is al gebleken dat die wapens hier niet thuishoren. Ik schaam me voor onze politici, die niet de moed hebben om te zeggen dat ze weg moeten. Ze durven zelfs niet zeggen dat ze er zijn.'

'Time to go' wordt volgens de organisatoren een maandenlange campagne. In videoboodschappen hebben oud-premiers Dehaene en Verhofstadt en voormalig NAVO-secretaris-generaal Willy Claes hun steun aan de campagne al bekendgemaakt.

Groen van zijn kant roept de regering op om rechtstreeks met de VS te onderhandelen over de verwijdering van de kernwapens uit Kleine Brogel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud