Sp.a maakt opening in kernenergiedebat

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) en minister van Economie Johan Vande Lanotte (foto: Belga)

'Als de kerncentrale in Tihange tien jaar langer openblijft, moet dat de consument een lagere energieprijs opleveren.' Dat liet sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte voor aanvang van het kernkabinet verstaan. Daarmee maakt hij een opening, want tot dusver wilde de sp.a dat niet aleen Doel 1 en 2 zou sluiten, maar ook Tihange.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) zal vanmorgen op het kernkabinet voorstellen om de kerncentrales Doel 1 en 2 in 2016 te sluiten en Tihange 1 tien jaar langer open te houden. Maar daarover bestaat in de regering-Di Rupo nog geen consensus.

Open VLD en sp.a vinden dat de oudste drie kerncentrales in 2015 allemaal dicht moeten, zoals de wet van 2003 op de kernuitstap dat bepaalt. Ook bij CD&V liggen Wathelets voorstellen moeilijk. Maar de sp.a maakt alvast een opening. Als Tihange langer moet openblijven, dan moet dat leiden tot lagere energieprijzen, liet Vande Lanotte verstaan. Lees: de extra winst die Electrabel daardoor realiseert, moet afgeroomd worden.

Volgens de wet van 2003 op de kernuitstap zouden de oudste drie kerncentrales in 2015 moeten worden gesloten, maar volgens Wathelet komt de energiebevoorrading in ons land dan in het gedrang.

In een persbericht steunt de PS de plannen van Wathelet. 'Als uit de studie van Wathelet blijkt dat  er een rëel gevaar is voor de bevoorradingszekerheid, is het aan te raden om één centrale langer open te houden, die van Tihange.' De Franstalige socialisten vrezen dat bij een sluiting van Tihange heel wat jobs zullen sneuvelen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud