Sp.a neemt BBI-aanpak zwart geld onder vuur

Peter Vanvelthoven (sp.a). ©BELGA

Oppositiepartij sp.a neemt donderdag opnieuw de interne richtlijn onder vuur die de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) opstelde over het witten van zwart geld. 'Dit laat fraudeurs ontsnappen aan spottarieven', zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a).

De sp.a voert al weken strijd tegen de bestaande regeling om zwart geld te witten. Volgens Van Overtveldt is die interne BBI-richtlijn er gekomen om te vermijden dat belastingszondaars zouden shoppen tussen verschillende belastingskantoren in de hoop de beste deal te kunnen sluiten. 

Volgens de Vlaamse socialisten is de instructie in strijd met de wet omdat ze lagere boetetarieven toelaat dan in de wet is vastgelegd. De vorige regering legde boetetarieven van 50 tot 200 vast om zwart geld te regulariseren. Bij Van Overtveldt wordt dat 'minstens 20 procent'.

Peter Vanvelthoven, sp.a-Kamerlid, viel donderdag in De Ochtend op Radio 1 de regeling  aan. Die laat volgens hem 'fraudeurs ontsnappen aan spottarieven'.

Van Overtveldt herhaalde geen graten te zien in de BBI-instructie. 'Die interne instructie moet zorgen voor een maximale harmonisering tussen de diensten van de BBI, om zo fiscale shopping tegen te gaan', onderstreepte hij. 'Het gaat om de wettelijk verplichte opvang en verwerking van spontane laattijdige aangiftes. Bij manifest frauduleuze gevallen worden de gerechtelijke instanties meteen ingeschakeld.'

Inspecteurs

Volgens de sp.a'er  is intussen ook duidelijk dat de meer dan honderd nieuwe BBI-inspecteurs die de regering aankondigde 'niet zullen worden ingezet om fraude op te sporen, maar om regularisatiedossiers af te handelen'. 'Daar maken we ons zorgen over', zei  Vanvelthoven in De Ochtend op Radio 1. 

Minister Van Overtveldt geeft toe dat het aanvankelijk de bedoeling was om de extra mensen in te zetten voor het verwerken van de spontane laattijdige aangiftes, wat volgens hem trouwens niet verward mag worden met fiscale regularisatie. Maar intussen wordt herbekeken waar de inspecteurs op zullen werken. 'Dat wordt nog volop besproken binnen de BBI en in overleg met mezelf', zegt de N-VA'er.

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud