Sp.a wil niet meer onderhandelen met MR

©Tim Dirven

De sp.a wil niet langer onderhandelen over een nieuwe federale regering zolang de MR aan tafel zit. Zo lijkt er een einde te komen aan de preformateursmissie van Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (sp.a).

Op het wekelijkse partijbureau heeft de sp.a beslist dat er met de Franstalige liberalen van de MR geen regering te vormen valt. Door de houding van voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) is dat onmogelijk, klinkt het bij de partij van Conner Rousseau.

'Conner heeft als preformateur alles geprobeerd om de MR mee te krijgen in Vivaldi. De gebeurtenissen van zondagavond hebben duidelijk gemaakt dat dat onmogelijk is', zegt een Vlaamse socialist. Een regering van de liberalen, socialisten, groenen en CD&V lijkt zo niet meer mogelijk.

De preformateurs Rousseau en Egbert Lachaert brachten de zeven Vivaldi-partijen afgelopen weekend samen voor wat vooraf de onderhandelingen van de waarheid werden genoemd. Bouchez speelde het spel evenwel keihard, waardoor er geen witte rook kwam.

Versterking

De sp.a wil elders versterking zoeken, want zonder de MR komen de socialisten, groenen, Open VLD en CD&V niet aan een meerderheid. Zo zouden de Franstalige liberalen vervangen kunnen worden door het cdH. Ook een terugkeer naar paars-geel met de N-VA behoort tot de mogelijkheden.

Voor Open VLD-voorzitter en preformateur Lachaert is het evenwel moeilijk om zijn Franstalige zusterpartij te laten vallen. 'Dit is het einde van de missie', klinkt het bij de liberalen. 'Iemand zal een nieuwe setting moeten zoeken, met of zonder de MR.'

Door het veto van de sp.a lijken de regeringsonderhandelingen in een complete impasse beland te zijn. Het is nu uitkijken naar wat koning Filip doet. Hij kan iemand anders het veld insturen, maar ook nieuwe verkiezingen vallen niet uit te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud