Spaans parket vraagt opheffing immuniteit van Puigdemont

Gewezen Catalaanse premier Carles Puigdemont (l) en gewezen minister van Gezondheid Toni Comin ©AFP

Het Spaanse openbaar minsterie vraagt de opheffing van de immuniteit van Carles Puigdemont en Toni Comin. Na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie werden de twee Catalaanse politici toegelaten tot het Europees parlement en genieten ze politieke onschendbaarheid.

Het Spaanse openbaar ministerie vraagt aan Pablo Llarena, rechter bij het Hooggerechtshof, om de intrekking van de immuniteit van de gewezen Catalaanse premier Carles Puigdemont en gewezen minister Toni Comin. Llarena is de rechter die het politiek proces tegen de Catalaanse politici voert. Hij is ook de man die ettelijke Europese aanhoudingsmandaten heeft uitgevaardigd tegen Puigdemont en Comin.

Puigdemont en Comini kregen vorige vrijdag toegang tot het Europese parlement nadat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat Oriol Junqueras, de gewezen vice-premier van Catalonië, na zijn verkiezingen tot europarlementslid onschendbaarheid genoot.

Junqueras zat destijds in voorhechtenis vanwege zijn rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017. Na de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 had hij eigenlijk vrijgelaten moeten worden om zijn mandaat als europarlementslid op te nemen in Brussel, zo oordeelde het Europese Hof. Inmiddels is Junqueras tot 13 jaar veroordeeld. Hij wordt niet vrijgelaten door het Spaanse gerecht.

Op basis van het Europese arrest liet het Europees Parlement Puigdemont en Comin toe tot de vergadering, daarmee verwierven ze ook hun politieke onschendbaarheid.

Europese kalender

In een brief aan rechter Llarena vraagt het parket nu 'zo spoedig mogelijk' aan het Europees parlement de opheffing van de immuniteit van de twee verkozen Catalanen aan te vragen. Het parket argumenteert dat de in beschuldigingstelling van Puigdemont en Comin ruim voor hun verkiezing tot europarlementslid dateert. Bovendien zijn beide heren ook onderwerp van een Europees opsporingsbevel en uitleveringsverzoek.

Daarnaast vraagt het Spaanse parket aan de Belgische rechter die zich buigt over het uitleveringsbevel van Puigdemont en Comin om geen rekening te houden met de uitspraak van het Europese Hof. Begin februari komen beide voor een Brusselse rechter die moet oordelen of ze kunnen uitgeleverd worden aan Spanje. Ongetwijfeld zal de verdediging de argumentatie inroepen dat Puigdemont en Comin politiek onschendbaar zijn en dus niet kunnen uitgeleverd worden. 

Het Europese parlement zal zich nu wel moeten uitspreken over de opheffing van de onschendbaarheid van Puigdemont en Comin. En daarmee is de Catalaanse kwestie, die lang door de EU als een 'Spaanse interne zaak' werd afgedaan, op de Europese kalender beland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud