Spanje dreigt met nieuwe diplomatieke crisis met België

Spaans minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell (l) met zijn Kroatische tegenhanger Marija Pejcinovic Buric ©AFP

Is een nieuw diplomatiek incident in de maak tussen Spanje en België? Madrid is ontstemd over tweets van federaal minister van Defensie Sander Loones over de Catalaanse kwestie.

Federaal premier Charles Michel (MR) heeft al rustigere tijden beleefd. De onenigheid in zijn regering over het VN-migratiepact heeft hem de voorbije dagen wellicht al enkele uren nachtrust gekost. Mogelijk komen daar weldra nog wat beslommeringen bij.

Spanje dreigt met een nieuwe diplomatieke crisis met België. Tweets van federaal minister van Defensie Sander Loones (N-VA) vormen de aanleiding. Het oud-Europarlementslid reageerde afgelopen weekend op de beslissing van twee opgesloten Catalaanse politici om in hongerstaking te gaan.

‘Al meer dan een jaar opgesloten. Zonder veroordeeld te zijn. Spaanse rechter behandelt hun rechtszaak zelfs niet. Om te vermijden dat Hof Rechten van de Mens zich zou kunnen uitspreken. Nu zien ze zich verplicht in hongerstaking te gaan. Geen enkele democraat mag hierover zwijgen.’

Die uitspraken zijn voor ons onaanvaardbaar. Een antwoord zal niet uitblijven.
Josep Borrell
Spaanse minister van Buitenlandse Zaken

De tweets bleven niet onopgemerkt in Spaanse regeringskringen. ‘De Belgische minister heeft uitspraken gedaan die voor ons onaanvaardbaar zijn. Een antwoord van onze zijde zal niet uitblijven’, stelde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, in de marge van een vergadering met zijn NAVO-collega’s tegenover de Spaanse krant El País.

Dat Loones de Catalaanse kwestie een warm hart toedraagt, is geen geheim. Als Europarlementslid betuigde hij de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen meermaals hun steun. Een jaar geleden nam hij in Brussel ook deel aan een grote steunbetoging. Eerder dit jaar trakteerde hij de voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont op paella.

In Madrid gingen dan ook alarmbellen af toen Loones minder dan een maand geleden zijn partijgenoot Steven Vandeput opvolgde als minister van Defensie. ‘Het is een groot verschil of je dergelijke uitspraken doet als Europarlementslid of als lid van de Belgische regering’, oordeelde de Spaanse diplomatie.

De spanningen tussen Spanje en ons land waren in oktober ook al eens opgelopen. Toen besliste Borrell de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid zijn diplomatiek statuut af te nemen na ‘negatieve uitspraken’ van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans.

De federale regering weigerde zich in de rel te mengen. ‘Als de Vlaamse overheid via de Belgische ambassade boodschappen wil doorgeven, zal Buitenlandse Zaken dat doen’, klonk het. Maar Michel en co. weigerden in te gaan op de vraag van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) om de Spaanse ambassadrice op het matje te roepen. Dit keer brengt een lid van zijn eigen regering Madrid evenwel uit zijn hum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect