Advertentie

'Speculatietaks is doodsteek voor optiemarkt'

©REUTERS

De beslissing van de regering-Michel om ook afgeleide producten als opties te onderwerpen aan de speculatietaks is een zware klap voor de particuliere optiehandel in Brussel.

Het kernkabinet van de regering-Michel kwam vrijdagochtend samen met op de agenda de speculatietaks. Daar was vorige week al een akkoord over bereikt, maar de laatste losse eindjes moesten nog aan elkaar worden geknoopt.

Wat al duidelijk was, is dat particulieren die aandelen verkopen binnen de zes maanden 33 procent betalen op de meerwaarde. Minwaarden kunnen niet in rekening worden gebracht.

De vraag die nog openlag is of afgeleide producten ook onder de taks zouden vallen. Er is inmiddels beslist dat de speculatietaks zal worden toegepast op aandelen, opties en warrants. Maar het zal niet van toepassing zijn op futures, converteerbare obligaties, en evenmin blijkbaar op turbo's en sprinters, uiterst speculatieve afgeleide producten zijn waarmee de winsten of verliezen van aandelen worden versterkt. Het is niet uitgesloten dat ook andere afgeleide producten zoals turbo's onder de taks vallen, maar dat zal dan geregeld worden via een koninklijk besluit. 'Het is aan minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), om met een definitieve lijst te komen', klinkt het bij een regeringsbron.

De speculatietaks geldt niet voor aandelenopties en warranten die door bedrijven worden toegekend aan haar personeel.

De regeringstop heeft alles zo nauwkeurig mogelijk afgebakend, zodat er geen nieuwe afgeleide producten kunnen worden 'uitgevonden', enkel en alleen om onder de speculatietaks onderuit te geraken.

Doodsteek

Opties, financiële instrumenten die een aandeel als onderliggende waarde hebben, zijn per definitie kortetermijninstrumenten met een looptijd van maximum één jaar. Veelal worden ze gebruikt om het risico van een bestaande aandelenportefeuille af te dekken.

Dat die instrumenten nu ook onder de speculatietaks vallen, betekent niets minder dan de doodsteek voor de particuliere optiehandel in Brussel. Die markt had het al moeilijk, omdat de Belg moeilijk te overhalen is om te handelen in opties. Die vereisen immers de nodige financiële bagage. Recent probeerde Euronext Brussel met zijn kortlopende Spotlight-opties de particuliere handel wel nieuw leven in te blazen, wat leek te lukken gezien de interesse in de kortlopende opties.

Moeite voor niets, zo blijkt nu. 'De Belgische optiemarkt heeft op deze manier bijna geen toegevoegde waarde meer voor de particuliere belegger', klinkt het bij een van de laatste Brusselse marktmakers. Dat zijn professionele handelaars die erop toezien dat er steeds een liquide markt is. 'We bekijken onze opties', klinkt het teneergeslagen. 'Het hoeft geen betoog dat dit een zware klap is voor ons.'

Allesbehalve doordacht

De optiehandelaar voorziet dat de Brusselse optiemarkt een reservaat wordt voor institutionelen, die eens om de zoveel tijd opties inslaan om het risico van hun sprinters en turbo's af te dekken. 'Onbegrijpelijk dat die producten buiten schot blijven', klinkt het. 'Met een Excel-werkblad kan wie een beetje onderlegd is, snel de prijs van een optie berekenen. Bij zo'n turbo of sprinter is dat onmogelijk. Dat zijn binaire producten waar enkel van tel is of ze stijgen of dalen. Daar zitten de risico's, niet bij aandelen of opties.'

De vraag dringt zich ook op welke bank er zich aan zal wagen om zijn systemen te herprogrammeren voor deze taks. 'Wat als een optie gewoon afloopt? Wat bij cash settlement of fysieke levering van de onderliggende aandelen? Wat als je een optie schrijft, of je optie laat doorrollen naar de volgende periode? Dit is allesbehalve doordacht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud