Spoor krijgt 5,3 miljard voor investeringen

©BELGA

De federale regering investeert onder meer in nieuwe stations en treinen.

Dat heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bekendgemaakt, na overleg met de topministers van de federale regering.

De investering tussen nu en 2031 dient onder meer om nieuwe stations te bouwen in Vilvoorde, Hasselt en Landen. Een deel dient ook om het Brusselse voorstadsnet af te werken. Dat net, dat mensen in een straal van 30 kilometer rond de hoofdstad om het kwartier naar Brussel moet kunnen vervoeren, is in Wallonië nog altijd niet af. In Vlaanderen is het voorstadsnet wel bijna klaar. Daarom krijgt Vlaanderen ter compensatie geld toegeschoven om voor eigen projecten. Ruim 1 miljard gaat naar nieuwe treinstellen.

Vertraging

Het overgrote deel van de investering (4,3 miljard) gebeurt tussen nu en 2022. Andere investeringen lopen tot 2031. Het gaat om een formele bevestiging van de investeringsplannen die de top van spoorbedrijf NMBS en rijpadbeheerder Infrabel eerder hadden goedgekeurd.

De goedkeuring liep flinke vertraging op door gekibbel over de investeringen. Infrabel liet in zijn originele plannen weten geen geld te hebben voor nieuwe investeringen als het bedrijf het opgelegde besparingstraject van de regering wilde halen. De regering besloot uiteindelijk 1 miljard euro te lenen om extra investeringen te kunnen doen. Daarna ontstond ook communautair gekibbel over welke projecten geld krijgen. Bellot deed een voorstel dat niet naar de zin was van zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA). Uiteindelijk werd een compromis gevonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud