Spoorbonden hopen maandag op steun dokwerkers

Dokwerkers op de provinciale actiedag in Antwerpen. ©Photo News

De spoorbonden willen tijdens de provinciale staking van maandag alle treinverkeer van, naar en door Brussel laten stilvallen. De Franstalige socialistische spoorvakbond CGSP hoopt volgens de krant De Standaard op hulp van de Antwerpse havenarbeiders, die gevraagd worden mee naar Brussel af te zakken.

Volgens Michel Abdissi, de voorzitter van de CGSP, en Philippe Dubois, Brussels regiosecretaris van de spoorbond, is dat geen provocatie, maar een ‘vorm van solidariteit tussen werknemers’. ‘Wij zijn met zo’n 150 militanten op 24 november naar Antwerpen getrokken’, zegt Dubois. ‘Nu roepen we op het omgekeerde te doen.’

De mogelijke komst van dokwerkers naar Brussel komt amper een maand na de grote commotie over hun betrokkenheid bij de zware rellen op het einde van de nationale vakbondsbetoging, op 6 november.

De Vlaamse spoorbond ACOD zegt ‘niet op de hoogte te zijn’ van de oproep, net als de Brusselse ABVV-secretaris Philippe Van Muylder. Ook Marc Loridan, secretaris voor het ABVV in de Antwerpse haven, ontkent alle betrokkenheid. ‘Mij is niets gevraagd. Ik steun de oproep niet.’ Hij betwijfelt of veel havenarbeiders op het aanzoek zullen ingaan.

Op maandag 8 december wordt er in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant gestaakt uit protest tegen de hervormingsagenda van de regering-Michel. Op maandag 15 december volgt een algemene staking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud