Advertentie

Staat in beroep in belastingzaak-De Gucht

Karel De Gucht. ©Dries Luyten

De fiscus vecht de vernietiging van een aanslag van ongeveer 1 miljoen euro aan.

Er kondigt zich een nieuwe episode in de belastingzaak rond voormalig Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote aan. Het paar had van de Gentse rechtbank van eerste aanleg de vernietiging bekomen van een belastingaanslag van zo'n 1 miljoen. Maar vrijdag, tijdens de behandeling van een andere fiscale zaak van het echtpaar, blijkt dat de Belgische Staat daartegen in beroep is gegaan.  

De zaak draait om een transactie uit 2005. De Gucht realiseerde een winst van 1,2 miljoen euro met de verkoop van aandelen van een zinkbedrijf, en op die transactie kondigde de fiscus een bedrag van 976.282,71 euro als bijkomend belastbaar inkomen aan.

Cassatie

Het Gentse hof van beroep floot de fiscus echter terug. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) trok daarop naar het Hof van Cassatie en kreeg daar gelijk. Maar de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg gaf De Gucht en zijn vrouw Mireille Schreurs in een nieuw vonnis gelijk. De rechtbank vernietigde de bijkomende belastingaanslag van 976.282,71 euro, inmiddels opgelopen tot zo'n anderhalf miljoen euro, omdat die gestoeld was op 'onrechtmatige vragen' van de fiscus.

De Belgische staat ging in beroep, waardoor het Gentse hof van beroep zal moeten beslissen of De Gucht en Schreurs het bedrag moeten betalen.

De tweede fiscale zaak draait om recentere belastingaangiftes van De Gucht en Schreurs, waarbij ze verliezen van hun Italiaanse landbouwbedrijf afgetrokken hadden van hun Belgische belastingen. De BBI verwerpt dat, omdat het gaat om verliezen van een Italiaans bedrijf die in België niet gebruikt zouden kunnen worden.

De advocaten van De Gucht steunen zich echter op de argumentatie van de BBI in de eerste zaak, waarbij de Italiaanse firma wel aan De Gucht toegeschreven wordt. De tweede zaak wordt vrijdag gepleit, De Gucht is niet aanwezig in de rechtbank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud