Staatsschuld dreigt met 2 miljard te stijgen

De spoornetbeheerder Infrabel dreigt de overheidsschuld fors te doen toenemen. ©Photo News

De kans is groot dat de miljardenschuld van de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bij de overheidsschuld moet worden geteld.

België behoort met een schuld van 106,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of ruim 450 miljard euro tot de slechtste leerlingen in Europa. Maar daar dreigen nog enkele miljarden euro bij te komen. De Europese statistische dienst Eurostat stelt zich de vraag waarom de miljardenschulden van Infrabel niet tot de overheidsschuld behoren.

Bij hun tweejaarlijkse bezoek voor de zomer hebben vertegenwoordigers van Eurostat daar vragen over gesteld, bevestigt een bron aan De Tijd. ‘De kans is zeer reëel dat de schuld van Infrabel bij de overheidsschuld moet worden geteld’, zegt een regeringsbron. Dat zou betekenen dat de overheidsschuld met ruim 2 miljard euro of 0,5 procent van het bbp stijgt.

De kans is reëel dat de schulden van Infrabel bij de overheidsschuld moeten worden geteld.
regeringsbron

De beslissing is nog niet genomen, want er is nog overleg tussen Eurostat en technici van het Instituut voor Nationale Rekeningen. Maar de beslissing zou binnen enkele weken vallen. In de regering wordt alvast rekening gehouden met slecht nieuws, omdat Eurostat overal in Europa vragen stelt over de infrastructuurbeheerders. Er zijn gelijkaardige onderzoeken bezig in Frankrijk en Spanje.

Dat Eurostat alleen Infrabel viseert en niet de NMBS heeft volgens een regeringsbron te maken met een Koninklijk Besluit dat minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft genomen. ‘Dat houdt in dat de dotatie die Infrabel van de overheid krijgt, wordt vastgeklikt op een zo goed als vast bedrag. Daardoor kan niet langer worden bewezen dat Infrabel een overheidsbedrijf is dat marktconform werkt. Het Koninklijk Besluit van Bellot ligt aan de basis van de miserie.’

Als de schulden van Infrabel effectief bij de overheidsschuld moeten worden geteld, is dat een streep door de rekening van de regering-Michel. Die hoopt de schuldgraad deze legislatuur onder 100 procent van het bbp te duwen. Dat had kunnen lukken met de opbrengst van beursgang van Belfius en met de verkoop van een extra pakket BNP Paribas-aandelen. Maar beide operaties zijn uitgesteld. In plaats van dat de overheidsschuld daalt, dreigen er enkele miljarden bij te komen. Het gaat bovendien om een groter bedrag dan de 2 miljard euro die de gedeeltelijke privatisering van Belfius zou hebben opgebracht.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Eurostat ons land op de vingers tikt voor onze overheidsschuld. Het dwong België eerder de ‘verborgen schulden’ van sommige instellingen zoals Apetra - dat de strategische oliereserves beheert - op te nemen in de overheidsschuld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect