'Staking 10 oktober is geen eindpunt'

Het treinverkeer valt vanavond om 22 uur stil. ©Photo News

Vanavond om 22 uur valt het treinverkeer stil als gevolg van een 'reactiedag' van de socialistische vakbond ACOD.

De socialistische overheidsvakbond ACOD houdt morgen 10 oktober een 'reactiedag' in de openbare diensten. Als reactie op de 'stiefmoederlijke' behandeling van de openbare sector. De christelijke en liberale bonden staken niet mee. 

 De 'reactiedag' is niet toevallig gekozen. Morgen houdt premier Charles Michel (MR) zijn beleidsverklaring in het parlement.

Dit wordt niet de laatste actiedag. ACOD-voorzitster Chris Reniers: 'Dit is het begin van onze reactie op het afbraakbeleid van de regering van de openbare dienstverlening. Ze heeft nog heel wat negatieve maatregelen in de pijplijn. Dus volgen er waarschijnlijk nog gezamenlijke acties.

  • Het treinverkeer zal van maandagavond 22 uur tot dinsdagavond 22 uur hinder ondervinden.
  • Idem voor het bus, tram- en metroverkeer. Zo verwacht De Lijn dat er minder bussen en trams zullen rondrijden. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht 'ernstig verstoord verkeer'.
  • Hinder zal er ook zijn voor de verdeling van brieven en pakjes. De kranten zullen normaal worden verdeeld.
  • In de gevangenissen zal de staking zeer goed opgevolgd worden. In elke provincie zal aan één gevangenis alvast een stakingspost staan.
  • Stakingsposten zullen er ook staan aan enkele elektriciteitscentrales, maar zonder veel gevolgen voor de consument. Ook aan verscheidene sluizen zullen stakingsposten staan, maar met beperkte hinder. Het is niet de bedoeling de havens lam te leggen, klinkt het bij de socialistische vakbond.
  • In lokale OCMW's en crèches, bijvoorbeeld in Gent en Antwerpen, zal ook worden gestaakt.
  • In het onderwijs is niet opgeroepen tot staken. Wel zal worden 'gesensibiliseerd'.
  • Bij de VRT heeft de socialistische vakbond opgeroepen tot staking, maar de uitzendingen zullen in principe kunnen doorgaan.
  • Het luchtverkeer zou geen hinder ondervinden. Bij luchtverkeersleider Belgocontrol heeft men geen weet van stakingsaanzeggingen.
  • In de privésector zal wellicht in Wallonië en Brussel op de stakingskar worden gesprongen. De metallo's in Waals-Brabant en Brussel zijn opgeroepen om deel te nemen aan de 24 urenstaking. Het ABVV in de regio Luik-Hoei-Borgworm heeft opgeroepen tot een 24 urenstaking in zowel de openbare als de privésector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud