Strafpleiters vallen minister Turtelboom aan

Annemie Turtelboom (foto: Belga) ©BELGA

Zes Antwerpse advocaten zijn in een open brief erg kritisch voor minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

De zes verwijten de minister een gebrek aan langetermijnvisie en populistische trekjes. De Morgen en De Standaard belichten het schrijven donderdag.

Aanleiding is een reeks van voorstellen en beslissingen die de minister de afgelopen maanden deed. In haar jongste wetsontwerp breidt Turtelboom het zogeheten positief injunctierecht, dat haar het recht geeft om de procureur te bevelen een bepaalde zaak te onderzoeken of te vervolgen, uit naar de uitvoering van straffen.

'Wij vragen om grondig na te denken over de stappen die u hebt gezet. Wat u nu aan het doen bent, druist in tegen alle mogelijke waarden van ons rechtssysteem. Niet het minst de scheiding der machten', aldus de open brief van Walter Damen, Vic Van Aelst, Thomas Gillis, Bart Vosters, Frederic Thiebaut en Wim Smet.

De advocaten zijn ook kritisch over haar voorstel om het pro-Deosysteem te hervormen. De strafpleiters klagen tenslotte ook dat de Salduz-advocaten, die verdachten bijstaan tijdens hun eerste verhoor, te weinig worden betaald.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud