Strenge regels voor cafés en restaurants die opengaan

In de Griekse hoofdstad Athene zijn de cafés nu al open, in ons land kan dat ten vroegste vanaf 8 juni. ©AFP

Cafés en restaurants moeten anderhalve meter tussen tafels laten en moeten om middernacht sluiten. Om klanten toch hun portemonnee te doen opentrekken, komt er een horecacheque.

Voor de horeca is er meer duidelijkheid onder welke voorwaarden ze de deuren zullen kunnen openen. Cafés en restaurant moeten zowel binnen als op het terras anderhalve meter tussen de tafels laten. Dat ligt in lijn met de anderhalve meter afstand die iedereen zo veel mogelijk tegenover andere mensen moet bewaren. Voor veel zaken vormt dat een grote uitdaging en is het een financiële aderlating, omdat hun tafels dichter bij elkaar staan.

Er komt een reservatieplicht voor restaurants. In cafés moet je ofwel reserveren, ofwel je contactgegevens achterlaten. Alle zaken moeten om middernacht de deuren sluiten en aan de toog hangen is verboden. De strenge voorwaarden komen er na overleg tussen de sector en de virologen. Ze werden vrijdag goedgekeurd op een vergadering van het kernkabinet van de federale regering.

Allicht mogen de cafés en de restaurants, die sinds midden maart verplicht dicht zijn, op 8 juni de deuren openen, maar zekerheid is er nog niet. De beslissing valt op de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 3 juni. Dan moet ook duidelijk worden hoeveel mensen samen op restaurant mogen gaan. Virologen sturen aan op maximaal vier mensen per tafel, met uitzondering van grotere gezinnen, waarbij meer mensen zouden worden toegestaan. 

Horecacheque

Een reeks maatregelen moet de horeca helpen het hoofd boven water te houden. 'De soepele voorwaarden om een beroep te kunnen doen op tijdelijke werkloosheid gelden tot en met 31 augustus, maar voor de horeca gelden ze net zoals voor de toeristische en de evenementensector tot eind dit jaar', zegt federaal minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V).

Er komen ook maatregelen die klanten moeten stimuleren om het geld te laten rollen. Een eerste maatregel is de horecacheque, die naar analogie met de maaltijd- en de ecocheque in het leven wordt geroepen. 'Bedrijven zullen op een fiscaal interessante manier hun personeel horecacheques kunnen geven om te besteden op café of op restaurant', zegt Muylle.

Bedrijven zullen hun horecakosten dan weer voor de volle honderd procent kunnen inbrengen als kosten, waardoor ze hun belastingfactuur drukken. Voor de horeca komt er ook een tijdelijke btw-verlaging. Nu geldt een btw-tarief van 12 procent op bereide maaltijden en 21 procent op drank. Dat wordt 6 procent, met uitzondering van alcoholische dranken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud