Advertentie
Advertentie

Strengere coronamaatregelen gaan vannacht al in

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ©Danny Gys

De nieuwe maatregelen tegen corona gaan vannacht al in en niet pas vrijdagavond. Dat maakt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bekend.

De Vlaamse regering heeft dinsdag verregaande verstrengingen aangekondigd voor de cultuur- en sportsector, maar die zouden pas vrijdagavond ingaan. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was het niet mogelijk dat te versnellen, omdat de maatregelen via een federaal ministerieel besluit moesten worden gepubliceerd.

Na afloop van het overleg tussen de verschillende regeringen vanmiddag laat federaal minister Verlinden weten dat dat ministerieel besluit (MB) vanavond al in het Belgisch Staatsblad verschijnt. Daardoor kunnen de maatregelen al vanaf middernacht in voege treden. 'Het virus wacht niet', klinkt het op Twitter.

Advertentie

Of alle verstrengingen meteen in dat MB zullen zitten, is nog onduidelijk. De bedoeling van de verschillende regeringen is af te lijnen over welke maatregelen een consensus bestaat. Al die zaken zullen vanavond in het Staatsblad verschijnen. Voor eventuele maatregelen die niet voor heel België gelijk zijn, zal de juridische basis van de provinciegouverneurs moeten komen.

De druk om er vaart achter te zetten was groot. Na de persconferentie van de Vlaamse regering was er onmiddellijk gemor dat de maatregelen pas vanaf vrijdag golden. Diezelfde avond meldde Gwendolyn Rutten, gewezen partijvoorzitter van Open VLD en burgemeester van Aarschot, dat haar stad de maatregelen woensdagavond al zou toepassen. 'Liefst met heel Vlaanderen samen, maar als het moet, gaan we alleen', klonk het. Andere steden met een liberale burgemeester, zoals Diest, Gent en Mechelen, volgden. Maar ook het socialistische Leuven en het Tienen van de christendemocrate Katrien Partyka wilden sneller gaan dan de Vlaamse regering.

Verstrengingen

Minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt niet dat te laat is ingegrepen. Hij verdedigde in het Vlaams Parlement de verstrengde maatregelen en drong zelf aan op een 'striktere' handhaving. Wat hem betrof konden de regels waarover nationaal consensus was 'zo rap mogelijk' worden ingevoerd.

Welke die precies zijn, is nog onduidelijk. Vlaanderen wilde alleszins niet de strengere avondklok (van 22 uur tot 6 uur, in plaats van van middernacht tot 5 uur) die in Franstalig België geldt. In Vlaanderen zijn dan weer strengere maatregelen genomen in de sport- en cultuursector dan in Wallonië. Het hangt dus vooral af van Wallonië of die verstrengde maatregelen ook opgenomen zijn in het ministerieel besluit dat vanavond verschijnt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.