Advertentie

Strengere maatregelen sport en cultuur gelden voor minstens één maand

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ©EPA-EFE

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en de minister-presidenten van de deelstaten hebben op een persconferentie de verscherping van de maatregelen in onder meer de sport- en cultuurwereld toegelicht.

De regionale en federale topministers zijn het donderdagavond op het Overlegcomité eens geraakt over een bijkomende reeks coronamaatregelen. Vorige week werd beslist dat het aantal knuffelcontacten wordt beperkt tot één persoon buiten het gezin en dat de horeca de deuren moeten sluit. Ook werd een avondklok ingevoerd.

'De slechtere cijfers zetten zich door', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdagochtend op een persconferentie. Daarom komen er zoals aangekondigd strengere regels voor sport cultuur, ontspanning en het hoger onderwijs. Ze gaan vrijdag al in en blijven zeker tot 19 november van kracht.

(Lees verder onder de livestream)

Livestream van de persconferentie

Jeugd en sport

Na het Overlegcomité van vorige week vrijdag werd duidelijk gemaakt dat de protocollen die activiteiten in de sport- en cultuursector mogelijk maken, zouden worden bijgestuurd. Onder toeziend oog van coronacommissaris Pedro Facon is dat nu gebeurd.

Professionele sportwedstrijden kunnen doorgaan, maar publiek is niet meer toegelaten. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort, trainingen in de buitenlucht blijven wel mogelijk. Voor jeugdwedstrijden geldt een uitzondering. Voor sporters onder 18 jaar kunnen de matchen doorgaan. Daarbij mag één ouder aanwezig zijn.

Bij jeugdactiviteiten worden buitenactiviteiten verplicht voor jongeren ouder dan 12 jaar. Voor wie jonger is, wordt het sterk aangeraden om die activiteiten in de buitenlucht te laten plaatsvinden. Er geldt een mondmaskerplicht. Tijdens schoolperiodes zijn geen overnachtingen toegelaten, tijdens vakanties kan dat voor wie jonger dan 12 is. Voor 12-tot 14-jarigen mag het ook, maar dan moet het verblijf minstens vier nachten beslaan.

Onderwijs en cultuur

Voor het lager en het middelbaar onderwijs verandert niets. Voor het hoger onderwijs wordt de een maximale bezetting van aula's beperkt tot 20 procent, waarbij een mondmaskerplicht geldt. Voor de eerstejaars geldt een uitzondering: de helft van de aula mag worden bezet. 'We mogen de eerstejaars niet laten vereenzamen achter hun computer of achter hun scherm', zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Ook voor de cultuursector komen er bijkomende beperkingen. Als de afstand tussen de bubbels - zeg maar de gezinnen of huishoudens - wordt gerespecteerd en als mondmaskers worden gedragen, kunnen activiteiten met maximaal 200 mensen doorgaan. De uitzondering waardoor grotere zalen meer mensen kunnen binnenlaten, wordt tot minstens 19 november opgeschort.

De pretparken gaan dicht. De dierentuinen blijven open, maar de binnenruimtes, zoals het aquarium, worden gesloten. Tot slot wordt de capaciteit van het openbaar vervoer opgedreven. Zo wordt vermeden dat tijdens de spits te veel mensen dicht op elkaar zitten.

We zitten in een nationale crisis en dan is er nood aan nationale solidariteit
Alexander De Croo
eerste minister

'De maatregelen hebben tot doel om contacten te vermijden, zodat de huisartsen en ziekenhuizen hun werk kunnen doen, kinderen naar school kunnen gaan, de bedrijven kunnen draaien en het mentaal welzijn van de bevolking beschermd blijft', zegt De Croo. 'We willen daar een schutkring rond leggen en daarom worden de regels elders verstrengd.'

'Eén ploeg'

Hoelang de strengere regels gelden, hangt volgens de premier van onze gedrag af. 'Er is geen enkele wet of regel die het virus kan stoppen. Dat kunnen we enkel doen als we één ploeg van 11 miljoen Belgen vormen die aan hetzelfde zeel trekken.'

De Croo verzekerde dat iedereen die economische schade ondervindt door de maatregelen steun krijgt. 'We zitten in een nationale crisis en dan is er nood aan nationale solidariteit.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud