Strengere nationaliteitsregels vanaf januari

Asielzoekers in Sint-Joost-ten-Noode. (foto photonews)

De Kamer heeft vandaag de strengere criteria goedgekeurd om de Belgische nationaliteit te krijgen. Met de aanpassing komt een einde aan de zogenaamde snel-Belgwet, die onder de regering Verhofstadt-I het licht zag.

Iemand die Belg wil worden, zal vanaf januari aan een aantal integratievoorwaarden moeten voldoen, zoals taalkennis. Iemand die zware misdrijven pleegt of een schijnhuwelijk aangaat, zal zijn nationaliteit kwijtraken.

Het voorstel is vandaag goedgekeurd in de plenaire Kamer. Enkel Ecolo-Groen en FDF stemden tegen. Vlaams Belang, Theo Francken (N-VA), Rachid Madrane en Julie Fernandez Fernandez (PS) en MLD onthielden zich, terwijl de meerderheidspartijen en N-VA voor het overige voor stemden.

Francken onthield zich omdat de taalvereiste in het voorstel nog strenger mocht, omdat de gronden om de nationaliteit wegens strafbare feiten af te nemen breder mochten en omdat er geen cascadeverbod inzit. Zo'n verbod zou inhouden dat een vreemdeling die Belg is geworden door een huwelijk, na een scheiding niet opnieuw andere vreemdelingen de Belgische nationaliteit kan doen krijgen door te hertrouwen.

De strengere regels maken een einde aan de zogenaamde snel-Belgwet waardoor mensen Belg konden worden zonder hun integratie te moeten bewijzen. 568.574 mensen maakten volgens CD&V van die regeling gebruik.

De plenaire Kamer keurt normaal vandaag de nieuwe regels voor de nationaliteitsverwerving goed. Iemand die Belg wil worden, zal voortaan aan een aantal integratievoorwaarden moeten voldoen, zoals taalkennis. Ook zal iemand die zware misdrijven pleegt, zijn nationaliteit kunnen kwijtraken.

De nieuwe regels kregen al in juli groen licht in de bevoegde Kamercommissie. Gisteren volgde de bespreking in de voltallige Kamer, vandaag de stemming. Met de aanpassing komt een einde aan de zogenaamde snel-Belgwet, die onder de regering-Verhofstadt I het levenslicht zag.

De nieuwe regels gelden vanaf 1 janua

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud