Strengere straffen voor 'discriminerend geweld'

De moord op een jonge homo van allochtone afkomst in Luik was de directe aanleiding voor de vertrenging van de straffen. Foto Photonews/Bruno Devoghel

Wie gewelddaden pleegt die ingegeven zijn door racistische, homofobe of andere discriminerende motieven kan binnenkort tot 30 jaar gevangenisstraf krijgen. De federale ministerraad keurde daarvoor vrijdag een wetsontwerp goed.

Het wetsontwerp slaat niet alleen op racistisch geïnspireerd geweld maar om alle mogelijke discriminerende motieven, zoals homofobie of religieuze onverdraagzaamheid. De problematiek kwam eerder deze week nog in de pers nadat twee homo's in een Aalsters café omwille van hun geaardheid in elkaar geslagen waren.

 

Toch gaat het niet om steekvlampolitiek, benadrukte premier Elio Di Rupo (PS) na afloop van de ministerraad. In 2007 waren de minimumstraffen voor door racisme en discriminatie geïnspireerde feiten al opgetrokken. Na een dodelijk incident in april van dit jaar in Luik, waarbij een jonge homo van allochtone afkomst vermoord werd, zat de regering opnieuw rond de tafel met de vertegenwoordigers van de holibifederaties. Toen al werden strengere straffen beloofd.

Levenslang

Het ontwerp verzwaart de maximum straffen die op doodslag en moord staan van 20 jaar naar levenslang, terwijl die voor slagen en verwondingen vanuit een racistisch of discriminatoir motief stijgen van vijf tot maximaal 30 jaar.


 'Het is onaanvaardbaar dat iemand anno 2012 het slachtoffer kan zijn van gewelddaden omwille van zijn nationaliteit of geaardheid', zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). 'We willen een open, vrije en tolerante samenleving', voegde premier Di Rupo daaraan toe. 'We zijn een ruimte met grote vrijheden, maar we kunnen niet toelaten dat iemand integriteit wordt aangetast. Iedereen moet weten dat we dat niet aanvaarden.'

De regering wil voor het jaareinde ook nog uitpakken met een actieplan tegen homofoob geweld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud