Superkern verlaagt btw voor horeca naar 6 procent

De horeca zal bij de heropening genieten van een tijdelijke btw-verlaging ©Photo News

Een btw-verlaging voor de horeca en een belastingvrije consumptiecheque van 300 euro. Het zijn twee van de frappantste maatregelen van het extra coronapakket dat de 'superkern' zaterdag aankondigde.

3,5 miljard. Dat is volgens Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de Franstalige liberalen (MR), de omvang van het steunpakket dat de regering zaterdag afklopte. Of beter: de superkern, de tien partijen die de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès in het parlement steunen.

De focus ligt - na intensieve onderhandelingen om de waslijst verzuchtingen van de tien partijen in te korten - op de horeca en andere sectoren die het door de maatregelen om de pandemie onder controle te houden nog geruime tijd moeilijk zullen hebben, zoals de reis- en evenementensector. De horeca start maandag 8 juni weer op, na maanden 'lockdown'. 

Die sectoren in moeilijkheden genieten van vier specifieke maatregelen:

  • Een verlenging van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen tot 31 augustus, verlengbaar tot 31 december
  • Gelijktijdig een verlenging van de tijdelijke werkloosheid door overmacht (corona) tot 31 december. (Voor andere sectoren loopt dit administratief soepel systeem eind augustus af) 
  • Specifiek voor de horeca een btw-verlaging tot 6 procent tot 31 december, uitgezonderd voor alcoholische dranken
  • Een gedeeltelijk vrijstelling van van de betaling van de bedrijfsvoorheffing

Een btw-verlaging voor de horeca dus, maar niet voor bijvoorbeeld nieuwbouw. De bouwsector zegt zich vergeten te voelen door de regering en hoopt dat er later alsnog een btw-verlaging komt. 'Anders komen er afdankingen en faillissementen', waarschuwt Robert de Mûelenaere, voorzitter van de Nationale Confederatie Bouw. 

Extra steun voor ziekenhuizen

De regering trancheerde zaterdag ook 1 miljard euro extra steun voor ziekenhuizen, bovenop de 1 miljard die in maart al voorzien was. De  voorschotten zijn nodig om de forse coronafactuur op te vangen, onder meer voor de inrichting van covid-19 afdelingen en de blijvende veiligheidsmaatregelen. 

De superkern komt ook met maatregelen om de koopkracht te ondersteunen. Ook hier ligt de focus op de zwaarst getroffen sectoren. Werkgevers kunnen een consumptiecheque van 300 euro toekennen voor gebruik in bijvoorbeeld de horeca of de cultuursector. Die cheque is volledig aftrekbaar en belastingvrij.

Er komt ook extra steun van zes maal 50 euro per maand voor leefloners, mensen met een beperking en ouderen die recht hebben op inkomensgarantie (IGO). Gekoppeld aan die maatregelen komt er extra steun voor de OCMW's: de federale overheid verhoogt het terugbetalingspercentage tijdelijk met 15 procent. 

Opvallend is ook het ruggensteuntje voor wie deze zomer of dit najaar vakantie in eigen land geniet. Elke inwoner krijgt een NMBS railpass met tien ritten, geldig van 1 juli tot 31 december. Wie de fiets op de trein wil meenemen, kan dat gratis aangezien het fietssupplement tijdelijk wordt afgeschaft. 

Er is ook kritiek op de horecacheque en railpass. Onder meer socio-econoom Ive Marx, lid van het Vlaamse relancecomité, is op Twitter kritisch. 'Ik ga mijn tienrittenkaart en cheque geven aan iemand die dit meer nodig heeft of verdient (..) Als de politiek geld niet op een treffelijke wijze kan verdelen, moeten we het misschien zelf maar doen', klinkt het.  

De hardste kritiek op de railpass kwam er echter zondag, van de belangrijkste speler terzake: NMBS-CEO Sophie Dutordoir. Zij hekelt dat de passen er 'zonder enig overleg' zijn gekomen en potentieel ook de veiligheid waar de NMBS de voorbije maanden zo hard aan gewerkt heeft, via overvolle treinen en perrons in gevaar kunnen brengen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud