Advertentie

Supersnel internet 5G belandt op de lange baan

©Mediafin

De veiling van radiofrequenties voor het supersnel mobiel internet 5G is niet meer voor dit jaar. Een veiling in de eerste helft van volgend jaar is het ‘meest optimistische scenario’, stelt minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). De kans dat het nog later is, is groot.

Voor sommige bedrijven is 5G van vitaal belang. Toepassingen zoals het internet der dingen en de zelfrijdende auto zijn direct afhankelijk van de komst van 5G, dat tot 200 keer sneller is dan voorganger 4G.

Het dossier zit geblokkeerd in het Overlegcomité, waar de federale overheid en de deelstaten hun beleid op elkaar afstemmen. De federale regering keurde bij het zomerakkoord vorig jaar de veiling van de frequenties voor 5G goed.

Maar de deelstaten moeten zich akkoord verklaren met de aanpassing van de telecomwet. In december deed het Overlegcomité al een poging, maar die mislukte. De oorspronkelijke timing om de frequenties nog dit jaar te veilen, is niet meer realistisch.

Splijtzwam

De splijtzwam is de verdeling van de inkomsten uit de veiling.

680 miljoen
Opbrengst
De splijtzwam is de verdeling van de inkomsten uit de veiling van de frequenties voor 5G. Volgens ramingen bedragen die zeker 680 miljoen euro.

Volgens ramingen is de komende veiling goed voor zeker 680 miljoen euro aan inkomsten.

Maar ook de komst van een vierde mobiele operator, gekoppeld aan de 5G-veiling, speelt. Niet iedereen om de tafel in het Overlegcomité is daar vragende partij voor.

Begin februari vindt nieuw overleg plaats. Als er dan een akkoord is, kan de telecomwet aangepast worden en aangevuld met uitvoeringsbesluiten. Maar op enkele maanden van de verkiezingen is een akkoord vinden niet evident.

Uitstel

Met aansluitend verkiezingen en de formatie is de kans reëel dat de veiling verschuift naar midden of eind 2020.

Ik roep iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen om dit dossier te deblokkeren.
Philippe De Backer
Minister van Telecom

‘Ik roep iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen dit dossier te deblokkeren’, stelt minister De Backer.

De telecomoperatoren volgen het dossier op de voet. Orange Belgium wil 5G al in 2020 commercieel uitrollen in Brussel, Telenet en Proximus mikken op 2021. Ze behouden voorlopig hun tijdspad. ‘Op voorwaarde dat het uitstel beperkt blijft’, voegt Telenet eraan toe.

Bij uitstel dreigt ook een competitief nadeel met de rest van Europa. De Europese Unie schoof midden 2020 naar voren als deadline voor de 5G-spectrumveiling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud