Taalprobleem nekt aantreden nieuwe directie privacycommissie

In mei gingen de nieuwe regels rond persoonsgegevens van kracht. ©ANP XTRA

De in mei vernieuwe privacywaakhond heeft na vijf maanden nog altijd geen nieuwe directie. Het probleem is dat niemand van de kandidaten het Duits machtig is.

Op 25 mei gingen in de Europese Unie nieuwe regels rond databescherming (GDPR) van kracht. De federale regering keurde, op initiatief van de staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD), in de aanloop ernaar de modernisering van de privacycommissie goed.

Die nieuwe Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) kreeg bredere bevoegdheden. Bij de modernisering hoorde ook de aanstelling van een nieuw directiecomité, bestaande uit vijf leden. Maar vijf maanden na 25 mei is dat nieuwe directiecomité nog altijd niet aangesteld, laat staan uit de startblokken geschoten. Dat bevestigt het kabinet van De Backer.

Duits

De selectieprocedure is in handen van het parlement, maar de effectieve selectie verloopt via Selor, het selectiebureau van de overheid. De selectie van de kandidaten loopt vast op de taalvereisten die horen bij het directiecomité van de GBA, zo stelt Siegfried Bracke, voorzitter van de Kamer.

Eén persoon slaagde voor het taalexamen Duits, maar was dan weer gezakt voor Engels.
Siegfried Bracke
voorzitter Kamer

Elke kandidaat moet naast zijn moedertaal ook het Engels beheersen. Daar zit het probleem niet zozeer. Maar minstens een van de vijf directieleden moet ook het Duits machtig zijn. Dat is bij geen van de geslaagden het geval. 'Een iemand slaagde op het taalexamen Duits, maar was gebuisd voor Engels', aldus Bracke.

Collectief

Zolang er niemand van de geslaagden het Duitse taalexamen aflegt, kan het nieuwe directiecomité niet van start. Het is dus niet zozeer de individuele vereisten die dwars liggen, maar wel een eis rond de collectieve samenstelling van het directiecomité.

Zowel Bracke als het kabinet van De Backer beklemtonen wel dat de nieuwe Gegevensbeschermingsautoriteit voorlopig wel zijn taken naar behoren kan uitvoeren. 'De instelling, met zijn personeelsleden, loopt gewoon door binnen zijn nieuwe structuur', stelt het kabinet van Philippe De Backer.

De autoriteit van de Gegevensbeschermingsautoriteit is niet licht. Sinds de invoering van GDPR kunnen bedrijven boetes tot vier procent van hun wereldwijde jaarlijkse omzet krijgen als ze data niet naar behoren beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect