Tankkaarten van bedrijfswagens in het vizier bij tax shift

©BELGA

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) wil in het kader van de geplande 'tax shift' de tankkaarten voor bedrijfswagens onder de loep nemen. Aan de bedrijfswagens zelf wil hij naar eigen zeggen niet raken. En Peeters verzet zich ook niet langer tegen de indexering van de huurprijzen.

'Laten we onszelf als regering niet langer pijnigen en voor de zomer een akkoord over de tax shift sluiten zodat we in september met een propere lei het nieuwe politieke jaar kunnen beginnen', zegt  Kris Peeters (CD&V) in een interview met Het Belang van Limburg.

Daarmee spreekt Kris Peeters minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tegen die de tax shift over de zomer heen wil tillen. Peeters vindt dat geen goed idee: 'Iedereen is het eens dat een tax shift nodig is. Laten we nu doorbijten en voor de zomer een akkoord over de principes sluiten. Na de zomer kunnen we dan de details invullen.'

Hij mikt op een tax shift van 5 miljard euro, bovenop de al besliste tax shift van 2 miljard euro. De minister denkt vooral aan een verlaging van de patronale lasten van 33 naar 25 procent. Van de bedrijfswagens blijft hij af, omdat dit moeilijk ligt voor de N-VA. Vooral in Vlaanderen zijn er veel bedrijfswagens. Maar met de tankkaarten voor bedrijfswagen moet wel iets mogelijk zijn.

Huurprijs

Peeters verzet zich ook niet langer tegen de indexering van de huurprijzen. Dat laat hij verstaan in een interview in Het Nieuwsblad. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de discussie die daarover binnen de meerderheid woedde.

De christendemocraten konden er een tijdlang niet mee leven dat de lonen door de indexsprong niet zouden stijgen, maar de huurprijzen wel. Dat zou huurders, die het financieel al moeilijker hebben dan eigenaars, dubbel treffen, was de redenering. De partij lag zo op ramkoers met coalitiepartner N-VA, die niet wou horen van een indexsprong voor huurders.

Maar Peeters geeft nu toe dat er wellicht geen indexsprong voor de huurprijzen meer komt.

'We zullen geen indexsprong van de huurprijzen doen, maar je kunt wel andere voorstellen en maatregelen nemen die een bijdrage vragen van wie verhuurt en verschillende woningen heeft", zegt Peeters. 'Dat zal straks op tafel liggen.' De vicepremier wil dat in de discussie over de taxshift regelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud