Tax Freedom Day valt later dan ooit

©Photo News

Donderdag 14 juni vieren we Tax Freedom Day. Dat is de symbolische dag waarop een burger al zijn fiscale lasten heeft afgelost en voor zichzelf begint te werken. Ze valt later dan ooit tevoren, berekende consultant PwC.

De Tax Freedom Day wordt berekend door het bruto binnenlands product te delen door de fiscale inkomsten. In 2012 groeit het bbp met naar verwachting 10 miljard euro, maar daarvan roomt de overheid 9 miljard af. 'De regering neemt zo goed als alles af van wat er extra geproduceerd wordt', verklaarde Frank Dierckx van PwC.

Het onderzoek toont verder aan dat de belastingdruk in België in de voorbije dertig jaar nooit eerder zo hoog was. België staat op de op drie na laatste plaats in Europa, nog net voor de Scandinavische landen. 'Voor vergelijkbare economieën als Luxemburg en Nederland valt de Tax Freedom Day op respectievelijk 20 en 23 mei', aldus Dierckx. 'Hun economie is veel efficiënter.'

In 2011 lag de Tax Freedom Day nog op 10 juni en de jaren daarvoor op 8 juni. PwC pleit voor besparingen en belastinghervormingen om de belastingdruk opnieuw te verlagen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud