'Te danken aan de sociale zekerheid'

Laurette Onkelinx (foto belga)

50 miljoen euro voor 800 nieuwe arbeidsplaatsen in de non-profit. 2 miljoen euro om dit jaar nog 70.000 overuren van politiediensten extra te betalen. 1,1 miljoen euro voor snelle maatregelen ter verbetering van de uitvoering van korte straffen. Op de persconferentie over het begrotingsakkoord pakten de ministers Onkelinx, Milquet en Turtelboom uit met wat ze in hun domein uit de brand wisten te redden.

Sociale Zaken

Laurette Onkelinx (Sociale Zaken) herhaalde hoezeer het dankzij de hogere inkomsten in de sociale zekerheid is dat de begrotingsoefening veel minder lastig werd: daar kwamen voor 306 miljoen euro meer sociale bijdragen binnen. 'Een teken dat de economische machine zich herpakt.' 

Onkelinx haalde middelen binnen voor de ondersteuning van de ambulancediensten (5 miljoen) en voor de nooddiensten. Vooral is er 50 miljoen euro uitgetrokken om 800 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren in de non-profitsector, 10 miljoen euro meer dan eerder was toegezegd. Voorts gaf Onkelinx enkele voorbeelden van wat de werkbonus aan bijkomende koopkracht moet opleveren: 190 euro netto per jaar voor een werknemer met een salaris van 1.800 euro (bruto), of 66 euro met een salaris van 2.200 euro.

Binnenlandse Zaken

Joëlle Milquet focuste op het structurele optrekken van het personeelsbestand van de veiligheidsdiensten voor het openbaar vervoer van 1.000 naar 1.400 mensen. In 2013 komt er een aanvullende uitzonderlijke werving van 100 eenheden voor de federale politie.

Om ook dit jaar de capaciteit al op korte termijn te versterken, wordt er 2 miljoen uitgetrokken om meer overuren te kunnen betalen. 'Dat is het equivalent van 70.000 werkuren of 122 eenheden gedurende de vijf maanden vanaf 1 augustus', rekende Milquet voor. Ook de callcenters voor de 100- en 101-lijnen krijgen enkele tientallen personeelsleden bij.

Justitie

Vervolgens was Annemie Turtelboom (Justitie) aan de beurt. Zij benadrukte de maatregelen die dit jaar nog kunnen genomen worden om de strafuitvoering van korte straffen (tot drie jaar) te verbeteren, in afwachting van structurelere hervormingen. Er is 1,1 miljoen euro extra gevonden. Die zullen vooral ingezet worden om meer elektronisch toezicht (enkelband) te kunnen uitvoeren, meer plaatsen voor werkstraffen te creëren en het toezicht op de probatieperiode te verbeteren.

Voorts heeft de regering beslist snelrechtkamers op te richten. Daar kunnen zaken worden behandeld zoals winkeldiefstal, kleine oplichting, zware vechtpartijen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud