Tekort aan verpleegkundigen brengt patiënt in gevaar

©BELGA

Veel ziekenhuizen hebben te weinig verpleegkundigen met de juiste kwalificatie op hun spoeddiensten of afdelingen intensieve zorg. In een op de vier klinieken die de Zorginspectie bezocht, leidt dat tot een ernstig risico voor de patiënt.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De Zorginspectie bracht onaangekondigde bezoeken aan achttien campussen van algemene ziekenhuizen, waaronder zestien met een spoeddienst en een af­deling intensieve zorg. De ­inspectieronde is nog niet afgerond, maar er staan al enkele inspectieverslagen op de website van de Zorginspectie.

Daaruit blijkt nu dat er op kritieke diensten als de spoedafdeling en intensieve zorg lang niet altijd voldoende gekwalificeerde verpleegkundigen zijn. Volgens de Zorginspectie zijn er problemen in de helft van de klinieken die een spoeddienst en ­afdeling intensieve zorg hebben.

Voor een op de vier klinieken plannen de inspecteurs om die reden zelfs een herinspectie. 'Het gaat om knelpunten die een ernstig ­risico inhouden voor de pa­tiëntveiligheid', zegt Sabine Jakiela, woordvoerster van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud