Tekort lokale overheden dubbele van eerdere raming

Het pas gesloten begrotingsakkoord wordt al geconfronteerd met een hoger lokaal tekort. - Photo News ©Photo News

Het tekort van de lokale overheden valt dit jaar fors hoger uit dan eerder geraamd: 548 miljoen euro in plaats van 260 miljoen euro. Ook voor volgend jaar moeten de vooruitzichten worden herzien, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank en het Planbureau.

De lokale overheden (steden, gemeenten en provincies) stevenen dit jaar af op een begrotingstekort van 548 miljoen euro, terwijl dat eerder geraamd werd op 260 miljoen euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank en het Planbureau. Ook de vooruitzichten voor volgend jaar werden herzien. In plaats van een overschot van 107 miljoen euro wordt nu een tekort verwacht van 332 miljoen euro.

De tegenvallende cijfers zijn geen goed nieuws voor de regering-Di Rupo, die vorige week nog haar begrotingsrapport aan Europa overmaakte. Daarin werd rekening gehouden met de oorspronkelijke, rooskleurigere cijfers. Voor dit jaar werd in de begroting wel een buffer ingebouwd voor mogelijke tegenvallers. Die zal mogelijk moeten worden aangesproken.

Maar ook voor 2014 is er een potentieel probleem. In principe moeten de regio’s en de lokale overheden (de entiteit II in het jargon) volgend jaar samen een overschot boeken van 495 miljoen euro. Maar dat was in de veronderstelling dat de lokale overheden een overschot zouden boeken en geen tekort van 332 miljoen euro.

Alles zal afhangen van het oordeel van de Europese Commissie. Als Europa oordeelt dat de begrotingsdoelstellingen dit en volgend jaar toch worden gehaald, is er geen probleem. In het andere geval zal een robbertje worden gevochten over de vraag wie moet opdraaien voor de tekorten van de steden, gemeenten en provincies. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud