Terreurgroep PKK heeft hoofdkantoor in België

Een Koerdische betoger, eerder dit jaar, protesteert tegen de levenslange celstraf van PKK-leider Abdullah Öcalan. APO op zijn hoofddoek verwijst naar de leider. ©REUTERS

De Koerdische PKK beheert zijn trainingskampen in Europa vanuit België. En de PKK-terroristen verdienen in ons land grof geld aan fraude met elektriciteitsmeters. Zo waarschuwt Europol in een nieuw anti-terreurrapport, dat De Tijd kon inkijken.

Vier jaar geleden, in maart 2010, probeerde het Belgisch gerecht een vuist te maken tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Met huiszoekingen in Brussel, Charleroi en Antwerpen. Toen zijn 22 mensen opgepakt voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. De verdachten zouden onder andere jongeren met geweld hebben weggehaald bij hun ouders om ze op te leiden tot verzetsstrijder voor de PKK. Er waren ook aanwijzingen van terreurfinanciering en -propaganda. Het onderzoek is al vorig jaar afgerond en het federaal parket legt de laatste hand aan de eindvordering.   

Maar de acties van het Belgische gerecht hebben de PKK duidelijk niet uit ons land verjaagd. Dat onthult het ‘EU Terrorism Situation and Trend Report 2014’ van de Europese politiedienst Europol. ‘Er zijn aanwijzingen dat de PKK zijn trainingactiviteiten in Europa vooral coördineert vanuit België’, waarschuwt Europol. Dat zou gebeuren via de dekmantel van de ‘Académie de Recherches Sciences Sociales de la Mésopotamie’.

Dat is een vzw die pas in januari 2011 is opgericht en officieel gevestigd is in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi. De bestuursleden van de vzw komen weliswaar uit Antwerpen, Gent, Seraing en La Louvière. Europol waarschuwt dat de PKK-leden na hun training doorgestuurd worden naar kampen in Noord-Irak waar de gewapende tak van de PKK opereert. Bij de geviseerde vzw in Lodelinsart was vrijdag niemand bereikbaar om te reageren op het Europol-rapport.

Elektriciteitsmeters

Europol waarschuwt ook voor een nieuwe, opmerkelijke vorm van terreurfinanciering die de PKK in België toepast. Vorig jaar ontdekte het Belgische gerecht dat leden van de Koerdische gemeenschap hier benaderd zijn om te knoeien met hun elektriciteitsmeters. In ruil moesten ze een deel van de uitgespaarde elekrticiteitskosten terugstorten. 'We vermoeden dat de PKK zo aanzienlijke geldbedragen heeft bemachtigd’, besluit Europol.

De PKK zou volgens Europol in België en andere West-Europese landen ook nog fondsen werven via diefstallen, fraude met bank- en kredietkaarten naast de gebruikelijke giften, ‘ledenbijdragen’ en de verkoop van propagandamateriaal binnen de Koerdische gemeenschap.

Aanslag

De PKK of ‘Koerdische Arbeiderspartij’ strijdt voor de oprichting van een onafhankelijke (marxistische) Koerdische staat in Turkije. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten beschouwen de PKK als een terroritische organisatie. In januari pleegden PKK-leden nog een aanslag op een campagnebureau voor een Turkse nationalistische parti, waarbij een dode en zeven gewonden vielen. Het afgelopen jaar pleegde de PKK weliswaar geen aanslag binnen de Europese Unie, merkt Europol nog op in zijn rapport.

In april 2008 trad het Belgische gerecht wel al eens op tegen een tijdelijk trainingskamp dat de PPK op dat moment organiseerde in het Luikse. 29 Belgen, Nederlanders en Duitsers die er ‘les’ volgde, zijn toen opgepakt voor verhoor. De Belgische speurders namen computers mee, maar vonden geen wapens of explosieven. In februari vorig jaar zijn nog in Spanje en Frankrijk 23 mensen gearresteerd die werkten voor de PKK. En Europol merkt op dat bij die actie wél wapens zijn gevonden en grote sommen cash geld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud