Terreurniveau officieel trapje lager

De regering bevestigt nu ook officieel dat het terreurniveau een trapje daalt. ©Photo News

Het dreigingsniveau is niet langer 'ernstig', maar 'gemiddeld'. Dat bevestigt de regering nu ook officieel. Voorlopig blijven de militairen op straat aanwezig, al zal de regering in de loop van de week de militaire ontplooiing herevalueren.

Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) schroeft het dreigingsniveau in ons land een stapje terug, van 3 naar 2. Voortaan is de dreiging in ons land niet langer 'ernstig', maar wel 'gemiddeld'. Aan dreigingsniveau 2 wordt wel nog een 'bijzondere waakzaamheid' toegevoegd. Voor enkele specifieke instellingen en plaatsen blijft bovendien niveau 3 gehandhaafd. 

De Nationale Veiligheidsraad, waarin de premier, de ministers van Justitie, Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken zetelen, nam maandagavond akte van de beslissing en buigt zich in de loop van de week over de speciale veiligheidsmaatregelen die het uitvaardigde. Dreigingsniveau 3 werd van kracht vlak na de aanslagen in Parijs en de ontmanteling van de terreurcel in Verviers en Molenbeek. Toen gingen ook de militairen de straat op om onder meer Joodse instellingen te bewaken. 

Of die militairen nog in het straatbeeld blijven, zal dus de komende week geherevalueerd worden. 'De regering blijft vastbesloten en waakzaam om de veiligheid van haar burgers te verzekeren', aldus premier Charles Michel.

De vraag is nu of de verlaging van het terreurniveau voornamelijk het gevolg is van het uitblijven van een specifieke dreiging dan wel door de zware druk die terreurniveau 3 met zich meebracht voor politie en militairen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud