Advertentie

Teruggehaalde IS-vrouwen naar gevangenis, kinderen naar ziekenhuis

Het kamp al-Roj, waar familieleden van buitenlandse IS-strijders worden vastgehouden ©AFP

De zes IS-vrouwen zijn meteen na de repatriëring vanuit Syrië naar de gevangenis overgebracht, de kinderen worden geplaatst.

Het vliegtuig met aan boord zes IS-vrouwen en hun tien kinderen die in een Syrisch vluchtelingenkamp verbleven, is aangekomen in ons land. Meteen na hun aankomst zijn de vrouwen overgebracht naar verschillende gevangenissen, nadat ze afscheid hadden kunnen nemen van hun kinderen. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw zaterdag gemeld op een persconferentie.

Samen met de zes vrouwen zijn ook hun tien kinderen gerepatrieerd, allemaal geboren tussen 2012 en 2019. 'Deze kinderen zijn onmiddellijk opgevangen door de bevoegde jeugddiensten en jeugdparketten', zegt de federaal procureur. 'Eerst zal de fysieke en psychologische gezondheidstoestand van de kinderen, die al lange tijd in moeilijke omstandigheden leven in Syrië, in een ziekenhuis worden gecontroleerd. Vervolgens zal per geval een gepaste omkadering worden opgezet. De betrokken families zijn persoonlijk op de hoogte gebracht nadat het vliegtuig in Erbil was opgestegen.'

Eerst zal de fysieke en psychologische gezondheidstoestand van de kinderen, die al lange tijd in moeilijke omstandigheden leven in Syrië, in een ziekenhuis worden gecontroleerd. Vervolgens zal per geval een gepaste omkadering worden opgezet.
Frédéric Van Leeuw
Federaal procureur

Om hun 'intimiteit te respecteren' en 'hun aankomst en integratie in alle sereniteit te laten verlopen', zal er op geen enkele manier gecommuniceerd worden over de maatregelen die rond de kinderen genomen worden. 'Het gaat om vier Franstalige vrouwen uit het Brusselse Gewest en twee Nederlandstalige vrouwen uit Antwerpen', zegt procureur Van Leeuw.

'Vier van hen werden bij verstek al veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Een vijfde vrouw werd op tegenspraak ook veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en haar dossier is momenteel lopende voor het Antwerpse hof van beroep. De zesde vrouw werd nog niet veroordeeld maar haar zaak is momenteel hangende voor de Brusselse correctionele rechtbank en tegen haar liep een aanhoudingsbevel utigevaardigd door de bevoegde onderzoeksrechter.'

Gecontroleerde terugkeer

Het is de eerste keer dat België actief kinderen en hun moeders repatrieert uit Syrië. De zes vrouwen voldoen aan de criteria die de Nationale Veiligheidsraad had vastgesteld voor hun repatriëring, aldus nog de federaal procureur. 'Ze zijn de moeder van één van de gerepatrieerde kinderen en dat werd bewezen door DNA-tests die enkele weken geleden ter plaatse zijn uitgevoerd door Buitenlandse Zaken. Ze hebben duidelijk uiting gegeven aan de wens terug te keren en zich te distantiëren van elke extremistische ideologie, ze voldoen aan een door de veiligheidsdiensten uitgevoerde risicobeoordeling en hebben de Belgische nationaliteit.'

De situatie in de kampen in Al Hol en Al Roj is instabiel. 'Voor onze nationale veiligheid biedt een gecontroleerde terugkeer de beste garantie op een goede opvolging door alle bevoegde diensten', klinkt het bij het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse OCAD. 'De situatie in de kampen is erg volatiel en ontsnappingen zijn niet uitgesloten. Als een individu van de radar van de veiligheidsdiensten zou verdwijnen, dan zijn de veiligheidsrisico’s, zeker op termijn, veel groter. Dankzij deze actie hebben we meer controle.'

Volgens premier Alexander De Croo is de repatriëring georganiseerd overeenkomstig de besluiten van de Nationale Veiligheidsraad van 3 maart. 'Prioriteit is daarbij steeds geweest om de kinderen in veiligheid te brengen. Alle operaties werden uitgevoerd volgens het vooraf opgestelde plan', aldus De Croo.

De Croo bedankt namens de regering alle diensten die aan de missie hebben deelgenomen en deze tot een goed einde hebben gebracht. 'België dankt ook de Iraakse autoriteiten, de regionale regering van Koerdistan en de lokale de facto autoriteiten van Noordoost-Syrië voor het faciliteren van de terugkeer van de kinderen', aldus nog de premier.

Re-integratie

Sinds het begin van het conflict in Syrië en Irak zijn in totaal 123 Belgen teruggekeerd, waarvan een veertigtal kinderen. Ze werden opgevangen door de bevoegde diensten voor de begeleiding van minderjarigen in België. Volgens het OCAD gaat het met de meeste kinderen 'de goede kant uit'.

123
Sinds het begin van het conflict in Syrië en Irak zijn in totaal 123 Belgen teruggekeerd, waarvan een veertigtal kinderen.

Ook het overgrote deel van de volwassenen toont volgens het OCAD 'positieve tekenen van re-integratie' en lijken ze hun extremistische ideologie achter zich te hebben gelaten. 'Een aantal blijft echter nog steeds vatbaar voor extremisme. De meest extremistische personen worden prioritair opgevolgd door de veiligheidsdiensten. Anderen krijgen een aanpak die meer gericht is op socio-preventieve aspecten en op de re-integratie in onze maatschappij.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud