Terwingen hekelt Open VLD in namendiscussie

Raf Terwingen haalt uit naar Open VLD. ©BELGA

Open VLD zorgde er woensdag voor dat CD&V-fractieleider Raf Terwingen de cruciale stemming over de naamgeving miste. Dat verklaarde hij voor de camera's van het VRT-programma Villa Politica.

De discussie over de achternamen zorgde donderdag de hele dag voor zure oprispingen in en rond het parlement. Omdat CD&V-fractieleider Raf Terwingen woensdag de bewuste zitting miste, keurde de Kamercommissie Justitie nipt het regeringsamendement van Turtelboom goed. Voortaan kunnen ouders kiezen of ze hun kind de naam van de vader, moeder of een combinatie van beiden geven. Als de ouders er niet uit geraken, krijgt het kind automatisch de naam van de vader. 

CD&V plande het regeringsamendement in de Commissie niet te steunen, maar Terwingen was niet op het appel bij de stemming om de cruciale tegenstem te leveren. Volgens Terwingen zelf werd hij 'weggelokt' door Open VLD-fractiesecretaris Hilde Vautmans tijdens een korte schorsing van de zitting. Nadat hij op vraag van Open VLD zijn voorzitter contacteerde voor nieuw overleg, kwam hij te laat op de stemming. 'Open VLD wist dat ik aan het bellen was op hun verzoek', verklaarde Terwingen voor de camera's van Villa Politica. 

Open VLD en CD&V liggen al enige tijd overhoop in de discussie rond de achternamen. Ook de vicepremiers Pieter De Crem en Alexander De Croo liggen met elkaar in de clinch. De Crem betwist dat hij op de ministerraad heeft ingestemd met het regeringsamendement. 'Ik ga ervan uit dat iemand die fysiek aanwezig is, ook mentaal aanwezig is', reageerde De Croo. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud