Advertentie
netto

Testen op covid kan nu met behoud van loon

©REUTERS

Werknemers kunnen tot driemaal afwezig blijven van het werk om zich te laten testen op covid, met behoud van loon. Dat bepaalt een nieuwe cao.

Wie lichte symptomen van covid vertoont en denkt besmet te zijn kan gebruikmaken van een nieuwe tool van de overheid. Die bepaalt aan de hand van een vragenlijst of een PCR-test nodig is. Zo wordt vermeden dat iedereen eerst via de huisarts moet passeren.

Als een PCR-test nodig blijkt, kunt u een activatiecode aanmaken om die test gratis te laten afnemen in een testcentrum in uw buurt. De tool maakt ook een afwezigheidsattest aan voor uw werkgever.

Een nieuwe cao garandeert dat uw baas - net zoals bij ziekte - uw loon blijft doorbetalen als u afwezig bent om een PCR-test te laten afnemen. De regeling is van toepassing sinds 19 november en geldt zeker tot 28 februari 2022.

Let wel: u moet zo snel mogelijk de testafspraak boeken en uw werkgever daarvan verwittigen.

Het gaat er vooral om dat iedereen die een test moet doen, wordt doorbetaald.
Kris De Schutter
Advocaat bij Loyens & Loeff

Wel of niet telewerken

'Het gaat er vooral om dat iedereen die een test moet doen, wordt doorbetaald', zegt advocaat Kris De Schutter (Loyens & Loeff). 'Voordien was er een verschil tussen wie kon telewerken en wie niet.’ Telewerkers konden blijven werken en tussendoor een test laten afnemen. Ze hadden de toestemming nodig om afwezig te zijn, maar in de praktijk volstond het voor veel ondernemingen dat telewerkers mondeling meldden dat ze een test moesten laten doen.

Wie niet kon telewerken, moest thuisblijven en kon in afwachting van het testresultaat niet gaan werken. Nu is er dus een gelijkschakeling.

U kunt betaald afwezig blijven voor een maximumduur van 36 uur vanaf het moment dat u de tool invult.

Onderbelicht aspect

De Schutter benadrukt dat er door de nieuwe cao een ‘beter evenwicht bestaat tussen werknemers die wel en niet kunnen thuiswerken’. Hij wijst er echter op dat dat voor een werkgever een behoorlijk kostenplaatje kan inhouden, een aspect dat nu nog onderbelicht blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud