Theo Francken overleeft vertrouwensstemming

©Photo News

Na de Soedan-rel hebben de regeringspartijen donderdag in de Kamer de rangen gesloten.

Zoals te verwachten was, is staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij de eerste parlementaire zitting van het jaar niet meer in de problemen gekomen rond de Soedan-affaire. De Franstalige oppositiepartijen PS, cdH en Défi slaagden er niet in de staatssecretaris met een motie van wantrouwen aan het wankelen te brengen.

Een vertrouwensstemming over Francken werd vermeden doordat de meerderheidspartijen MR, CD&V, Open VLD en N-VA in het tegenoffensief gingen met een motie om over te gaan tot de orde van de dag. Door die te stemmen, bevestigden ze het vertrouwen in de voltallige regering, waardoor niet meer apart over Franckens positie gestemd moest worden.

Premier gaat met Francken praten

Premier Charles Michel (MR) suste en herhaalde zijn oproep voor een genuanceerde benadering in het asieldebat.

'Is het nodig om op de foto te gaan met de ambassadeur van een Soedanese dictator die gezocht wordt door het oorlogstribunaal?'
Patrick Dewael
fractieleider Open VLD

Toch wil de eerste minister nog geen definitief punt zetten achter de kwestie. Binnen de regering valt te horen dat hij met Francken gaat samenzitten 'om eens serieus te praten over diens manier van communiceren'.

Ook de Vlaamse coalitiepartners grepen de gelegenheid aan om Francken nog eens terecht te wijzen over zijn communicatiestijl.

'Ik vraag mij af waarom iedere uitwijzing van een anders gekleurde medemens gepaard gaat met een bijna euforische tweet', zei Open VLD-fractieleider Patrick Dewael, die de stijl van Francken op de korrel nam. 'Is het nodig om op de foto te gaan met de ambassadeur van een Soedanese dictator die gezocht wordt door het oorlogstribunaal?'

Volgens Dewael gebruik Francken zijn forse houding ‘om kiezers van Vlaams belang te verleiden’. 'Hoe ver kun je gaan in het verleiden van extreemrechtse kiezers zonder zelf van het pad van de democratie af te glijden?', vroeg de Open VLD'er. 

‘Ik vraag mij af waarom iedere uitwijzing van een anders gekleurde medemens gepaard gaat met een bijna euforische tweet', zegt Patrick Dewael (Open VLD). ©BELGA

Ook CD&V-fractieleider Servais Verherstraete tikte Francken nog op de vingers. Hij benadrukte dat 'de communicatie van een regeringslid niet dient voor electorale doeleinden'. 'Ze dient niet om te polariseren en mensen uit elkaar te spelen.' 

De Soedan-kwestie

Francken kwam onder vuur te liggen door getuigenissen van Soedanese migranten over folteringen in hun thuisland na hun repatriëring vanuit België.

Een onderzoek naar de feiten loopt en in afwachting van de uitkomst is de uitwijzing van Soedanezen opgeschort. 

Francken kreeg het verwijt gelogen te hebben. Hij verklaarde dat er sowieso geen uitwijzingen van Soedanezen op de agenda stonden, terwijl hij op de hoogte was van nog een geplande repatriëringsvlucht.

Na gemor van de coalitiepartners joeg Bart De Wever iedereen weer in zijn kot door te verklaren dat N-VA uit de regering zou stappen als de coalitiepartners op Franckens ontslag bleven aandringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content