Tien partijen akkoord over volmachten Wilmès

Tien partijen zijn het eens geworden over de invulling van de volmachten voor de minderheidsregering van Wilmès. ©BELGA

De tien partijen die de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès steunen voor bijzondere machten rond de uitbraak van de coronavirus, zijn zaterdag tot een akkoord gekomen over de invulling daarvan.

De partijen zijn MR, CD&V en Open VLD binnen de regering, en PS, sp.a, Groen, Ecolo, cdH, DéFi en N-VA buiten de regering. Die laatste steunt enkel de volmachten, niet de regering zelf.

Met de volmachten kan de regering beleid via klassiek wetgevend werk omzeilen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Het moet gaan om dringend beleid, in het kader van de coronacrisis, rond volksgezondheid, openbare orde, sociale zaken en de bescherming van de economie en mensen. 

Tegelijk zal de regering beleid moeten komen toelichten in de Kamer vooraleer bepalingen in het Staatsblad gepubliceerd worden, en tout court daar regelmatig verslag moeten komen uitbrengen. De volmachten gelden ook maar voor drie maanden, mogelijk te verlengen met nog eens drie maanden.

Het beleid moet ook binnen het jaar bij wet worden bevestigd, zodat de democratische controle overeind blijft. De groep van de tien partijen - of de 'Grote Unie' zoals premier Wilmès ze zelf noemt - zal ook elke zaterdagochtend blijven bijeenkomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud