Tiental Belgen aangeklaagd wegens moord op Lumumba

Patrice Lumumba (Foto Photo News)

De drie zonen van Patrice Lumumba, vijftig jaar geleden de eerste premier van Congo, klagen een tiental Belgen aan die in 1961 zouden betrokken geweest zijn bij de moord op hun vader.

Dat schrijft De Standaard dinsdag. Roland, Guy en François Lumumba hebben een aantal Belgische advocaten in de arm genomen om de verdachten aan te klagen.

De tien Belgen worden aangeklaagd op basis van de genocidewet. Volgens de Brusselse advocaat Christophe Marchand heeft België in 1961 de soevereiniteit van Congo niet gerespecteerd, waardoor dit een internationaal conflict werd. 'Lumumba werd van zijn vrijheid beroofd, overgebracht naar Katanga, in het vliegtuig gefolterd en later vermoord. Hij heeft nooit een proces gekregen. Dat zijn stuk voor stuk oorlogsmisdaden, en die verjaren niet', aldus Marchand.

België heeft in 2002 wel zijn verontschuldigigen aangeboden voor zijn rol bij de liquidatie van Lumumba. Dat gebeurde nadat een parlementaire onderzoekscommissie tot het besluit kwam dat België 'moreel verantwoordelijk' was voor de dood van de Congolese premier. De commissie stelde volgens Marchand echter alleen de feiten vast en trok niet de juridische conclusie. 'Vandaar onze aanklacht', aldus de advocaat.

Militair

Marchand wil niet zeggen tegen welke personen de aanklacht wordt geformuleerd. Het gaat niet om de politieke betrokkenen, aangezien die inmiddels overleden zijn. De Standaard concludeert dat het alleen kan gaan om de (militaire of politionele) 'uitvoerders' van politieke beslissingen, die zich medeplichtig maakten, bijvoorbeeld omdat ze aanwezig waren toen Lumumba werd gefolterd of toen hij per vliegtuig naar Katanga werd overgebracht.

Patrice Lumumba werd in 1960 de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Hij werd afgezet door de Congolese president Joseph Kasavubu en later gevangengezet en overgebracht naar de zuidelijke mijnprovincie Katanga, die zich had afgescheiden. Daar werd hij in januari 1961 gefolterd en vermoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud