Advertentie

Tijd-journalisten winnen Citi-persprijs

Tijd-journalisten Pieter Haeck en Lars Bové, winnaars van de 'Citi Journalistic Excellence Award', naast juryvoorzitter Herman De Croo. ©rv

Met hun artikel 'Belgische bedrijven kregen geld van corrupt regime' hebben De Tijd-journalisten Lars Bové en Pieter Haeck de 'Citi Journalistic Excellence Award' gewonnen.

De prijs wordt uitgereikt voor uitmuntende financieel-economische journalistiek. 

Waren ook genomineerd: de Paradise Papers (Knack, De Tijd, Le Soir) en een artikel over de strijd tegen de fiscale fraude van Le Soir.

Eén van de twee Belgische winnaars mag eind mei een seminarie Journalistiek volgen aan de Universiteit van Colombia in New York, samen met winnende collega's uit 20 landen.

Geldwitwasmachine

Uit gelekte bankgegevens, die de Deense krant Berlingske in handen kreeg en die De Tijd onderzocht samen met media in andere landen, bleek dat het autoritaire regime in Azerbeidzjan een grote 'geldwitwasmachine' heeft gebruikt.

Tussen 2012 en 2014 zijn via dat systeem zo'n 16.000 betalingen gebeurd met meer dan 2,5 miljard dollar verdacht geld. Om te verbergen vanwaar het geld kwam, werd het gestort op vier rekeningen in Estland op naam van Britse schermvennootschappen.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en zijn familie stortten tussen 2012 en 2014 minstens 1,4 miljard dollar op vier verdoken bankrekeningen om hun belangen te dienen. ©AFP

Via de rekeningen stroomde onder andere smeergeld naar Europese politici die het Azerbeidzjaanse regime 'hielpen'. Via de vier rekeningen zijn ook meer dan twintig Belgische bedrijven betaald tussen 2012 en 2014, voor meer dan anderhalf miljoen euro.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud