Tijdelijk werklozen krijgen 150 euro extra per maand

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) kondigt een extra premie aan voor tijdelijk werklozen. ©BELGA

Om de koopkracht te beschermen betaalt de regering-Wilmès een premie van 150 euro boven op de werkloosheidsuitkering van wie tijdelijk werkloos wordt.

Door de maatregelen tegen het coronavirus is de economie grotendeels stilgevallen. Veel bedrijven doen daarom een beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid, waardoor ze hun werknemers geen loon meer moeten betalen. Die vallen terug op een uitkering. De federale regering verwacht dat op korte termijn 1 miljoen mensen tijdelijk werkloos worden.

De werkgevers zaten met veel vragen over de tijdelijke werkloosheid, want het systeem is niet gemaakt om een snelle crash, zoals we die de voorbije dagen hebben gezien, op te vangen. De vakbonden en de werkgeversorganisaties hebben de voorbije dagen intens gesleuteld aan het systeem. De regering-Wilmès neemt hun voorstellen grotendeels over.

Eén systeem

Voor bedrijven was het onduidelijk of ze een beroep moesten doen op tijdelijke werkloosheid om economische redenen dan wel wegens overmacht. Daar is een mouw aangepast door één systeem voor werkloosheid wegens de coronacrisis uit te werken. Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) belooft vlotte procedures, zodat bedrijven er meteen gebruik van kunnen maken. Werknemers krijgen snel hun geld.

Wie tijdelijk werkloos wordt, heeft recht op 70 procent van zijn jongste loon. De uitkering is begrensd op een dikke 1.920 euro bruto. Om de koopkracht van de werknemers te beschermen, legt de federale regering daar nu een premie van 150 euro per maand boven op.

Het stelsel van de economische tijdelijke werkloosheid kende al een premie van 5,63 euro per dag of ongeveer 150 euro per maand. Die werd betaald door de werkgever. Voor overmacht bestond die premie niet. Er komt nu één premie voor alle tijdelijke werklozen die, om de bedrijven te ontzien, betaald wordt door de federale regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud