Advertentie

Tijdelijke werkloosheid steeds minder populair

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). ©Photo News

Werkgevers maken steeds minder gebruik van het systeem van tijdelijke werkloosheid. Vorige maand waren er nog 395.784 tijdelijke werklozen.

Daarmee daalt het aantal werknemers in tijdelijke werkloosheid met twee derde tegenover april. Tijdens het piekmoment van de coronacrisis waren 1,2 miljoen Belgen minstens één dag tijdelijk werkloos.

Terwijl in april meer dan 20 procent van de tijdelijk werklozen de volledige maand inactief was, was dat in juli nog maar 6,6 procent. Daarnaast slinkt de duur van de inactiviteit zienderogen. Gemiddeld bleven mensen in het systeem in juli 7,3 dagen thuis, in april was dat nog dubbel zoveel. Het grootste deel van die werknemers zit nog maar een paar dagen per maand zonder werk.

De mogelijkheid tijdelijke werkloosheid te kunnen inzetten blijft een cruciale maatregel voor onze economie, die door corona zware klappen krijgt.
Nathalie Muylle (CD&V)
Federaal minister van Werk

Belangrijke maatregel

Bedrijven die gebruikmaken van het systeem, moeten de betrokken werknemers geen loon uitbetalen. In plaats daarvan ontvangen ze een uitkering van de overheid die 70 procent van hun loon bedraagt. Die uitkering is geplafonneerd op 1.900 euro bruto.

'De mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te kunnen inzetten blijft een cruciale maatregel voor onze economie, die door corona zware klappen krijgt', zegt federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Niet alleen kunnen bedrijven dankzij het systeem de kop boven water houden, het waarborgt ook de koopkracht van de gezinnen en vermijdt dat de consumptie in elkaar zakt.

Sectorale verschillen

'We zien een daling in alle sectoren, ook in zwaar getroffen sectoren zoals de horeca en evenementensector', zegt Muylle. Toch doen bedrijven uit die sectoren nog altijd meer een beroep op het systeem dan elders. De tijdelijke werkloosheid in de hotelsector daalde slechts met 43,6 procent en in de reissector maar met 28,3 procent tegenover april. Voor de zwaarst getroffen sectoren blijft het systeem nog bestaan tot het einde van het jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud