Tobback: ‘Nog niet genoeg leden voor deelname sp.a-verkiezingen'

Tobback heeft nog niet het benodigde aantal leden. ©BELGA

Uittredend sp.a-voorzitter Bruno Tobback weet enkele dagen voor de deadline nog niet of hij het aantal leden achter zich heeft dat nodig is om deel te kunnen nemen aan de sp.a-voorzittersrace. ‘Maar het lukt me wel’, zegt hij vanuit het buitenland.

Komende vrijdag om 12 uur verstrijkt de deadline voor de eerste fase van de voorzittersverkiezingen bij de sp.a. Dan moeten de twee kandidaten, zittend voorzitter Bruno Tobback en uitdager John Crombez, 5.000 leden uit tien afdelingen in twee verschillende provincies achter zich hebben om mee te mogen doen aan de voorzittersverkiezingen.

John Crombez en zijn running mate Stephanie Van Houtven kunnen al lang op beide oren slapen. Dankzij de steun van grote afdelingen uit de centrumsteden haalde hij in geen tijd de kiesdrempel. Ook de boegbeelden Daniël Termont, Freya Van den Bossche, Caroline Gennez, Peter Vanvelthoven en Yasmine Kherbache schaarden zich openlijk achter Crombez.

Voor Bruno Tobback en zijn running mate Inga Verhaert wordt het zwoegen tot op de streep, zo blijkt. Hij heeft de steun van minstens tien afdelingen uit vier provincies, maar het gaat vooral om kleinere afdelingen met enkele tientallen tot een paar honderd leden. Bovendien blijkt de steun voor Tobback bij de meeste afdelingen vooral ingegeven door een puur rationele keuze. De afweging wordt gemaakt dat het goed is voor de interne basisdemocratie dat er een keuze wordt gemaakt tussen twee kandidaten. Dat staat in schril contrast met het enthousiasme dat Crombez losweekt.

Officiële voordracht

Hoewel niemand in de sp.a eraan twijfelt dat Tobback de kaap van 5.000 leden zal ronden, liet hij maandagavond zelf verstaan dat hij er nog niet is. ‘Ik heb er geen volledig zicht op, maar ik kan wel zeggen dat ik op dit moment nog geen 5.000 leden achter mij heb’, klonk het.

Ik heb er geen volledig zicht op, maar ik kan wel zeggen dat ik op dit moment nog geen 5.000 leden heb.
Bruno Tobback
Voorzitter sp.a

‘Afdelingen kunnen hun mondelinge steun dan wel toezeggen, maar ze moeten nog altijd hun formulier met de officiële voordracht sturen. Die voordrachten worden op het partijsecretariaat verzameld.’ Toch lijkt Tobback zich weinig zorgen te maken. ‘Ik heb nog tot vrijdag. Het zal wel lukken’, zegt hij vanuit het buitenland. In de partij werd overigens met verbazing gereageerd op het feit dat Tobback in het buitenland zit, terwijl Crombez volop campagne voert.

13 juni

Vrijdagmiddag beslist de administratieve commissie over de kandidaturen van Crombez en Tobback. Die komen daarna allebei met een intentieverklaring over de koers van de partij. Hoewel Tobback heeft laten verstaan dat er weinig inhoudelijke verschillen zijn tussen hem en Crombez, liet die laatste optekenen dat er wel degelijk een verschil in visie is. Beide kandidaten beginnen de komende weken aan een rondreis door Vlaanderen om hun programma uit te leggen.

De sp.a-leden krijgen vanaf eind maart de kans om hun stem uit te brengen. Ondanks de massale steun van de afdelingen en de kopstukken voor Crombez ligt de definitieve keuze nog altijd bij de leden. Maar bij de sp.a twijfelt niemand eraan dat Crombez er het beste voor staat. Op 13 juni zal blijken wie de strijd gewonnen heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud